Állami garanciát kér a Ford és a Renault Romániától

A Ford és a Renault is állami hitelgaranciát kér Romániától a tervezett beruházások megvalósításához.

Első ízben fordult elő Romániában, hogy külföldi befektető állami hitelgaranciát kér: a Ford és a Renault is azzal kereste meg a román államkincstárt, hogy nyújtson számukra összesen 500 millió eurós hitelgaranciát, írta hétfői számában a Ziarul Financiar. Kérésüket azzal indokolták, hogy ezzel biztosítva lenne romániai beruházásuk.


A Ford idén márciusban szerzett 72,4 százalékos részesedést a craiovai autógyárban 57 millió euróért. A privatizációs szerződésben az autógyár egyebek között 675 millió eurós tőkebefektetés mellett kötelezte el magát az egykori Daewoo-üzem modernizálására. Az amerikai vállalat ezekhez a fejlesztésekhez kér a román államtól 400 millió euró erejéig garanciát az Európai Beruházási Banktól (EIB) felvenni kívánt hitelekre. Az amerikai autógyár négy éven belül évi 200 ezer egységre növeli az üzem termelését. (A craiovai üzem a kilencvenes években került a dél-koreai Daewoo tulajdonába. A Daewoo pénzügyi nehézségei miatt a román kormány az üzemet korábban visszavásárolta.)

A Renault 100 millió eurós garanciát kér ahhoz a kutató-fejlesztő központhoz (Renault Technologie Roumanie), amelyet a Bukaresthez közeli Tituban tervez létrehozni jövő év végére. A központ várhatóan 3 ezer mérnököt foglalkoztat majd. A Tituban megépülő létesítmény a Renault legnagyobb fejlesztő és tesztelő központja lesz Franciaországon kívül. Az autógyár eddig 1,4 milliárd eurót fektetett be Romániában, és a tervek szerint a beruházások hamarosan elérik a 2,2 milliárd eurót, 22 500 embernek adva munkát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.