Állami garancia a paksi bővítésre?

A miniszterelnök által vezetett Nukleáris Energia Kormánybizottság november 30-ig dolgozza ki a Paksi Atomerőmű tervezett bővítésének részleteit. Többek között az állami garancia kérdéskörét is vizsgálják (erről eddig nem esett szó). Tegnap az egyik lehetséges beruházó, a dél-koreai Tepco küldöttsége járt a szakminisztériumban.

A kormány a nukleáris energiának a hazai energiaellátásban betöltött stratégiai szerepe miatt nemzetgazdaságilag kiemelt fontosságú és az energiaellátás biztonsága szempontjából alapvetően szükséges beruházásnak nyilvánította a paksi atomerőmű telephelyén létesítendő új blokk vagy blokkok megvalósítását - derül ki a hétfői Magyar Közlönyből.

Mint arról korábban már beszámoltak, a leendő tulajdonosi szerkezettel, a műszaki-biztonsági követelményekkel, az engedélyezés előkészítésével, végrehajtásával, a lehetséges szállítók körével, az elvárásokkal, a kiválasztás alapelveivel kapcsolatos kérdések vizsgálatára Nukleáris Energia Kormánybizottság alakul. A testület elnöke Orbán Viktor miniszterelnök, tegjai a nemzeti fejlesztési miniszter és a nemzetgazdasági miniszter.

A most megjelent kormányhatározatból kiderül, hogy a bizottság ülésein állandó jelleggel, tanácskozási joggal részt vesz majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért, valamint a vagyonpolitikáért felelős államtitkára, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, az MVM elnök-vezérigazgatója, a paksi atomerőmű vezérigazgatója és a Magyar Energia Hivatal elnöke.

A kormányhatározat a stratégiai kérdések közé sorolja a terv üzleti megvalósíthatóságát, a legcélszerűbb pénzügyi hátteret, illetve a megvalósításhoz szükséges hazai és nemzetközi együttműködési lehetőségek feltárását.

Az előkészítést két, egyenként 1000-1600 megawattos blokkal kapcsolatban végeznék. A kormány javaslatot vár egy vagy két blokk létesítésére, illetve kettő esetén a beruházások között eltelt időre. A vizsgálat eredményeit ez év november 30-áig kell a kormány elé terjeszteni.

Javaslatot kell előkészíteni a beruházók szükséges forrásainak hátteréről is. Ennek keretében meg kell vizsgálni azt is, hogy az állam miképp nyújthat a beruházáshoz hozzájárulást, különös tekintettel a kezességvállalásra, illetve a garanciára.

A dokumentum ugyancsak a vizsgálandó kérdések közé sorolja, hogy – a közbeszerzési és a versenyjogi szabályokra is figyelemmel – miként biztosítható a magyar vállalkozások minél nagyobb mértékű részvétele a beruházásban, továbbá ennek keretében miként érhető el a foglalkoztatás jelentősebb növelése.

A dél-koreai, állami tulajdonú Korea Electric Power Corporation (Kepco) az előzetes elemzések alapján a paksi atomerőmű bővítésére kiírandó nemzetközi pályázat lehetséges indulói közé tartozik – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-vel; Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter kedden hivatalában fogadta a cég küldöttségét.

A csupán az MTI-nek eljuttatott közlemény szerint a magyar fél a cég vezérigazgatója, Kim Dzsong-kjum (Kim Joong-kyum) által vezetett küldöttségnek megerősítette: a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos tenderen bármely, nyomott vizes reaktort gyártó vállalat részt vehet majd.

A leendő beruházó a nemzetközi pályázat során a technológiai szempontok és a gazdaságossági megfontolások mellett a hazai és európai nukleáris biztonsági követelmények teljesülésére is figyelemmel választ majd a lehetséges beszállítók közül – mutat rá az NFM.

A közlemény szerint a Kepco képviselői jelezték: a megújuló energiaforrások hasznosításában is nyitottak a magyarországi fejlesztési, beruházási lehetőségek közös áttekintésére. Az NFM közleménye emlékeztet arra, hogy a dél-koreai nukleáris iparban hatalmas szaktudás, termelői kapacitás és tőke halmozódott fel az elmúlt évtizedekben. A távol-keleti állam önállóan is képes megépíteni egy atomerőművet, és beszállítóként is jelen van a világpiacon.

A minisztérium közölte azt is, hogy a két ország képviselői már az ősszel aláírhatják a magyar–dél-koreai kormányközi keretegyezményt a nukleáris energia békés célú alkalmazásában való együttműködésről. Az egyezmény alapján a kutatás-fejlesztésben, a nukleáris politikában és a humánerőforrás-fejlesztésben, képzések, tréningek szervezésében vagy a nukleáris energia elfogadottságának erősítésében indulhatnak közös fejlesztések –teszik hozzá.

Az NFM ugyanakkor kiemeli: a tervezett megállapodás nem biztosít semmilyen előnyt egy esetleges koreai pályázó számára a paksi atomerőmű bővítésére kiírandó nemzetközi tender elbírálása során. (A beruházásra várható még orosz, amerikai–japán és két francia ajánlat is.)

 

Az MSZP szerint a kormány atomügyben ködösít

Az MSZP kezdeményezi, hogy a gazdasági és a fenntarthatófejlődés-bizottság tagjaiból álló parlamenti vegyesbizottság ellenőrizze a paksi atomerőmű bővítésének előkészítését.

Ezt Józsa István frakcióvezető-helyettes ismertette kedden sajtótájékoztatón, helyénvalónak minősítve, hogy a kormány kiemelt fontosságú beruházásnak nyilvánította a paksi atomerőmű új blokkjának megvalósítását.

Elfogadhatatlannak tartja viszont azt a "ködösítést", ami az előkészítés körül tapasztalható. Ezért javasolják, hogy a jövőben parlamenti bizottság felügyelje a magyarországi energiabiztonság szempontjából meghatározó beruházást, biztosítva annak átláthatóságát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.