Állami cég támasztja fel a hollóházi porcelángyártást

Új, állami cég folytatja a porcelángyártást Hollóházán. Az eddigi - felszámolás alatt álló és szintén állami - cég 170 dolgozójának munkaviszonya megszűnt, közülük 66 embert foglalkoztat tovább az állami vállalat.

Egyelőre kilencven dolgozóval kezdi meg porcelán-, kőedény-, valamint finomkerámia gyártói tevékenységét Hollóházán, a porcelángyár területén holnaptól a száz százalékos állami tulajdonú Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft.

A termelést eddig végző, ugyancsak állami, ám felszámolás alatt álló cégnél ma mind a 170 dolgozónak felmondtak, közülük 66 munkavállalót azonban foglalkoztat az új állami cég. Pálfi József a Hollóházi Hungarikum Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: céljuk az, hogy tovább folytassák a hollóházi porcelángyártást, egyben visszanyúljanak az eredeti hagyományokhoz, vagyis a kőedény- és finomkerámia gyártáshoz.

Hozzátette: a most átvett munkavállalókkal együtt a hitelei és veszteséges működése miatt felszámolásra ítélt HPM dolgozói közel felének tudnak munkát adni az új üzemben. Az egyelőre még bérmunkában zajló kőedény- és finomkerámia gyártás várható felfutásával azonban egy éven belül visszaállítható a jelenlegi foglalkoztatási szint a településen.

Az épületet és az eszközöket a felszámolótól vették bérbe a termeléshez – közölte az ügyvezető igazgató. Pálfi József emlékeztetett rá, hogy a válság hatására a finomporcelán gyártása szinte egész Európában megszűnt. Ennek ellenére a Hollóházán most beinduló üzem hosszabb távon, kiszámítható munkát tud biztosítani a dolgozóknak. A foglalkoztatás felfuttatása, a piacok újraépítésének és bővítésének tempójától függ majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.