Állami bankfelvásárlás Amerikában

Az amerikai kormány 250 milliárd dollárt tervez fordítani banki részvények vásárlására, a pénzintézetek feltőkésítésére - írta a The New York Times keddi internetes kiadásában.


A CNBC televízió értesülése szerint a washingtoni adminisztráció a befagyott hitelpiacok kiolvasztását célzó közvetlen  tőkeinjekciós programban valószínűleg bankok ezreinek nyújt majd  segítséget. Az összeg felét a 9 legnagyobb bank kapja majd; az  adminisztráció elsőbbségi részvényeket fog vásárolni.


Henry Paulson pénzügyminiszter kedden körvonalazza a banki  részvényvásárlási elképzelések részleteit, de az előzetes  értesülések szerint a legnagyobb feltőkésítési lépéseket a következő  bankok esetében hajtják végre: Bank of America, Wells Fargo,  Citigroup, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley, valamint a  Bank of New York Mellon, State Street és Merrill Lynch.

A Bush-kormány ezenkívül várhatóan felhatalmazza majd a  szövetségi betétbiztosítót (FDIC), hogy a nem kamatozó - többnyire  vállalati - bankbetétekre korlátlan garanciát nyújtson.

Elemzők megjegyzik: az adminisztráció válságkezelési  programjában éles fordulatot jelent a néhány napja meghirdetett  banki részvényvásárlás, a korábbi stratégiában ugyanis még a banki  portfóliók megtisztítása, a jelzálogalapú "mérgező" hiteltermékek  felvásárlása volt a cél.

A The New York Times úgy tudja, hogy négy bank - a Citi, a  JPMorgan Chase, a Bank of America és a Wells Fargo - egyenként 25  milliárd dollár állami tőkejuttatást kap. A Goldman Sachs és a  Morgan Stanley bankban a kormány 10 milliárd dolláros  részvénycsomagot tervez vásárolni.

Paulson pénzügyminiszter hétfőn délután Washingtonban  egyeztetett a nagybankok vezetőivel. "Még mindig köd borítja a  bankokat, de remélhetőleg ezek lesznek az első napsugarak" -  fogalmazott a tőkeinjekció programjával kapcsolatban Wayne Abernathy, az Amerikai Bankszövetség szakértője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.