Állami cégeket hívnak a pesti parkettre

Segítené a tőkepiac fejlődését, ha az állam támogatást adna az új tőzsdei bevezetésekhez - hívták fel a figyelmet a napokban 25. születésnapját ünneplő Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezetői, Katona Zsolt vezérigazgató és Szécsényi Bálint alelnök kedden, a börze háttérbeszélgetésén

A tőzsde vezetői szerint bővítené az intézményi és a lakossági befektetői kört a kibocsátói bázis erősítése állami tulajdonú cégekkel, nőne a belső finanszírozási potenciál, ami hozzájárulna a gazdasági növekedéshez, annak eredményeként pedig újabb cégek lépnének a tőkepiacra.

Az erős tőkepiac fontos a reálgazdaság növekedéséhez, ahol a piaci kapitalizáció (a tőzsdei cégek piaci értéke) nagyobb, ott az egy főre jutó GDP is magasabb. A tőzsdei kapitalizáció GDP-hez mért arányának 50 százalékos növekedése hosszú távon a GDP 30 százalékos emelkedését eredményezheti. A tőzsdére lépés (IPO) egy európai tanulmány szerint jelentősen növeli az átlagos árbevételt és segíti a munkahelyteremtést is - fejtették ki az eseményen.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.