Január óta közel félmilliárdos fű-adóbevétel

Colorado államnak január óta közel félmilliárd forintos adóbevétele származott a marihuána engedélyezett kereskedelméből.

Coloradónak kétmillió dolláros, átszámítva 450 millió forintnyi bevételt hozott a januárban bevezetett marihuánaadó - írja a BBC. Az amerikai államban még 2012-ben kezdődött a kannabisz kereskedelmi célú engedélyezésének folyamata. Végül az államok között elsőként itt nyitottak meg az első boltok idén január elsején. Eddig összesen 59 marihuánaforgalmazó töltött ki adóbevallást, összbevételük megközelítőleg 14 millió dollár.

Adóbevétel-százmilliárdok a szabályozott kereskedelemből. Reuters/Rick Wilking

 

A drogadóból Colorado összesen 3,5 millió dollár bevételt gyűjtött – amiből kétmilliárd a kereskedelmi forgalomból, a maradék másfél milliárd pedig az orvosi felhasználásból származik. A számok a többi államot is gondolkodásra késztették: Washington ebben az évben tervezi  bevezetni az engedélyezett marihuána adásvételét.

A coloradói bevételek legnagyobb része az állam fővárosára, Denverre összpontosul. A befolyt pénzt a fiatalok számára megelőzési programokra, kábítószerrel kapcsolatos kezelésekre különítik el és közegészségügyre fordítják - mondta  John Hickenlooper, Colorado kormányzója. Obama elnök januárban úgy nyilatkozott, hogy szerinte a marihuána nem veszélyesebb az alkoholnál, de ettől függetlenül mindkettőt rossz szokásnak tartja.

Mégis arra utasította az Igazságügyi Minisztériumot, hogy állítsák le a kannabiszcégekkel kapcsolatban álló bankok elleni büntetőeljárásokat - állítja a BBC.

Amerikában jelenleg 20 államban – köztünk a fővárosban, Washingtonban - szabadon értékesíthető az orvosi marihuána.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.