Lengyel versenytársat vett a magyar energiacég

Az E-Star megvette a lengyel EETEK cégcsoportot 21 millió euróért. A BÉT felfüggesztette a E-Star részvények kereskedését, hiszen ez a vállalat működését jelentősen befolyásoló bejelentés.

Az E-Star Alternatív Nyrt. adásvételi szerződést kötött a lengyel EETEK cégcsoport megvásárlására 21 millió euró értékben, az akvizícióval a magyar vállalat belép a lengyel energetikai piacra - közölte az E-Start hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A tranzakció pénzügyi zárásának várható legkésőbbi időpontja 2011. május 31. Az adásvételi szerződés értelmében az E-Star cégcsoport 2011. január 1-jétől viseli az EETEK cégcsoport eszközeinek terheit és részesedik azok hasznából. Az EETEK cégcsoport széleskörű alternatív energiatermelő - szélenergia, napenergia, biogáz és CHP alapú hő- és villamosenergia - kapacitással rendelkezik a közép-európai régió hat országában, köztük Magyarországon. Az E-Star módosította pénzügyi előrejelzéseit, e szerint a mérleg szerinti eredménye 2011-ben körülbelül 8,1 millió euró, 2012-ben várhatóan 10,1 millió euró lesz.

A mai napra – a társaság kérésére – felfüggesztette a E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. részvényeinek kereskedését a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezetése. Hogy mindezt pontosan mit is takar, arról egyelőre nem közölt információt a vállalat, ám általános vélemény az a piacon, hogy az E-Star a jelzett lengyelországi akvizíciónak lázárását jelenti be.

Egyelőre minden jel erre utal, hiszen a társaság a napokban azt tette közzé, hogy az első negyedéves jelentésének megjelenési időpontja május 16-ról május 31-re kerül át. Ennek okát abban jelölték meg, hogy egy olyan meghatározónak mondható lengyelországi befettetésen dolgoznak, amely jelentős hatással lesz a negyedéves számokra, s érdemben befolyásolja az éves prognózisukat is.

Ez minden esetre ma kiderül majd, hiszen a BÉT oldalán megjelent közlemény is taglalja, hogy a tőzsde vezérigazgatója kötelezi az  E-Start, hogy a felfüggesztéssel kapcsolatos rendkívüli tájékoztatását a tőzsdei szabályoknak megfelelően tegye közzé.

Amennyiben a részvényeinek kereskedését befolyásoló információ a kereskedési idő vége előtt a tőzsdei szabályoknak megfelelően nyilvánosságra kerül, úgy a Tőzsde vezérigazgatója a részvényeinek kereskedését határozattal visszaállíthatja – hangsúlyozzák az ilyenkor szoksásosat.

Az E-Star jogelődje még 2000-ben jött létre. A cég az úgynevezett ESCO (energy saving company) szolgáltatások terén tevékenykedik. Az energiaköltség-megtakarításból megtérülő, saját beruházásból történő energetikai átszervezéseket hajt végre, amelyeket a beruházást követően hosszú futamidőn keresztül karbantart és üzemeltet.

A megtérüléstől függően jellemzően 8-15 év szerződéses időtartam alatt a beruházás során létrehozott eszközökkel nyújt energetikai szolgáltatásokat (hőszolgáltatás, közvilágítás szolgáltatása, villamos energiahatékonysági szolgáltatás). A felfüggesztés előtt az E-Star részvényei 12155 forinton álltak.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.