Alkudozna az OPEC az olajárról

Negyedszázada nem tapasztalt mértékben, nyolc százalékkal esett az olaj világpiaci ára a kínai beszerzési menedzserindex további csökkenésére. Pedig hétfőn még felrántotta az árat, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) hajlandó csökkenteni kitermelését.

A „fair és ésszerű” árak kialakítása érdekében az olajkartell hajlandó tárgyalni a kínálat durván 60 százalékáért felelős többi termelővel, de hozzátette: saját érdekei védelme az első. A 40 dollár alá is benézett olajárak karbantartása a termelők közös érdeke az OPEC szerint, de az ártárgyalásokra vonatkozó javaslatait nem fejtette ki.

Szaúd-Arábia önti, ami a csövön kifér
Szaúd-Arábia önti, ami a csövön kifér
Fahad Shadeed / Reuters

Hétfőn az amerikai WTI hordója négy dollárral 49 dollár fölé drágult, és az északi-tengeri Brent jegyzése ötvenről 53,6 dollárra ment. A drágulásban az is közrejátszott, hogy az amerikai energiahivatal friss számai szerint az önellátásra áttért ország az adatok alapján január és május között a szokásos napi kilencmillió hordónál 90-130 ezerrel kevesebb olajat hozott a felszínre. Hasonló volt a június is, s a leállított fúrótornyok száma is folyamatosan nőtt.

Ezzel szemben az OPEC hónapok óta 2-3 millió hordóval több olajat önt a piacokra. Mint Philip Verleger független olajpiaci elemző a Bloombergnek kifejtette, az OPEC tárgyalási felhívása némileg ellentmond a kartell legerősebb tagjának, Szaúd-Arábiának törekvésével: az „ami a csövön kifér” taktikáját választva a túltermelési válság piacszerző hatására épít, ami a hordónkénti 3 és 5 dollár közötti költségszintjüket nézve érthető. Ki nem mondott céljuk az amerikai, kanadai és venezuelai kínálat kiszorítása. Amerika kitermelése eközben az áprilisi napi 9,5 millió hordós idei csúcsról jövő júliusra a Genscape piackutató előrejelzése szerint 8,6 millióra esik vissza.

Az OPEC prognózisa szerint a túlkínálattal nincs gond, a világgazdaság fejlődése önmagában napi 1,38 millió hordó keresletet kelt, jövőre is 1,34 millióval nőhet az igény, napi 95 millió hordó fölé tolva a szükséges mennyiséget. Az OPEC szerint a nyomott olaj- és üzemanyagárak kedveznek a motorizációnak, egyre többen vesznek majd autót, s a fogyasztási szempontok is háttérbe szorulnak, mint a kilencvenes évek elején.

A nyári turistaszezon és a finomítói karbantartások után elvileg újabb áresés várható, ennek azonban az OPEC kilátásba helyezett kitermeléscsökkentése keresztbe tehet. A Reuters friss felmérése szerint az Európában irányadó Brent 2016-os átlagára 62,3 dollárra kúszik, ami egybecseng az árak további emelkedését valószínűsítő várakozásokkal.

Kína elkeserítette a világot

Tiszavirág-életű volt az olajár hétfői, jelentős száguldása, a kedd hajnalban Kína felől érkező elkeserítő hírek ugyanis hamar elkedvetlenítették a befektetőket. A világ második legnagyobb gazdaságának kilátásait leíró beszerzési menedzserindex augusztusi értéke az előző havi 50 pontról 49,7 pontra süllyedt, azaz a rossz irányba mozdult el a konjunktúra is a visszaesés határvonaláról.

A kínai lassulás újabb jelére három százalékkal esett az olajár a világpiacon. Ilyen mélyen három éve nem járt a világ legnagyobb energiafelhasználójának számító Kína gazdasága. S ha Kína szenved, azt egész Ázsia megsínyli: Indonézia már tizenegyedik hónapja, Dél-Korea fél éve hanyatlik, de India és Tajvan is a lassulás jeleit mutatja. Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Indonéziában vendégeskedő vezérigazgatója szerint az ázsiai fejlemények rányomják bélyegüket a világgazdaság egészének teljesítményére, a tavaly még 3,4 százalékos gyorsulásból vélhetőleg még a kívánatos 3,3 százalék sem teljesül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.