Alkotmányellenes a családi pótlék megadóztatása

Az alkotmánybíróság megsemmisítette a családi pótlék megadóztatásáról szóló jogszabályokat, visszamenőleges hatállyal. Ez idén 4,5, jövőre 15 milliárdos bevételkiesést jelent a költségvetésnek: már a decemberi adó számításánál sem kell figyelembe venni a családi pótlékot. Az eddig befizetett terheket márciusban lehet visszaigényelni.

A megsemmisített törvényi rendelkezés szerint idén szeptembertől kellett az adóalapba beszámítani a családi pótlékot, úgy, hogy azt növeli a pótlék összege, de a támogatásra jutó adót nem kellett megfizetni.

A taláros testület indoklása szerint a családi pótlék nem a jogosult személy munkavégzés jellegű tevékenységének az eredménye, hanem a háztartásában nevelt gyermekekre tekintettel a családnak nyújtott állami támogatás.

A kormány végrehajtja az Alkotmánybíróság személyi jövedelemadó rendszerrel kapcsolatos keddi döntését. Már a munkáltatóknak a decemberi bér adóelőleg megállapításánál nem kell figyelembe venniük a családi pótlékot  - közölte lapunkkal a Pénzügyminisztérium.
A tárca közlése szerint a döntés mind az ez évi, mind a jövő évi költségvetés bevételeire kihatással van: az idei 1900 milliárdot meghaladóra tervezett személyi jövedelemadó bevételt a minisztérium számításai szerint 4,5 milliárd forinttal mérsékli. A jövőre tervezett 1881 milliárd forint személyi jövedelemadó bevételből az év folyamán 15 milliárd forint kiesést jelent az a jogszabályi változás.

- Mivel a két hete elfogadott jövő évi költségvetés jelentős, 206 milliárd forintnak megfelelő tartalékkal rendelkezik, így a Pénzügyminisztérium szerint nem szükséges külön bevételnövelő, vagy kiadáscsökkentő intézkedés az egyensúlyi pálya tartása érdekében - hangúlyozza a tárca közleménye.

A döntés által érintett adófizetők a jövő esztendő elején, március 1-től az idei esztendőre elkészített személyi jövedelemadó bevallásukban tudják visszaigényelni túlfizetett adójukat. Az alkotmánybírósági döntés törvénymódosítás nélkül is végrehajtható. Olyan technikai jellegű jogszabályi kiigazításra lesz csupán szükség, amely az AB által korrigált jogszabályhelyekkel kapcsolatos.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.