Már csak alkotmányellenes a Quaestor-törvény?

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) véleménye szerint a Quaestor-kötvények károsultjainak egyedi kártalanításáról elfogadott törvény két szempontból is alkotmányellenes lehet.

Dióslaki Gábor, a szervezet elnöke a Nol.hu-nak úgy vélekedett, hogy a kedden elfogadott jogszabály egyedi megkülönböztetést ír elő egyetlen nevesített magánkibocsátású tőkepiaci termék esetében. Eme intézkedés mögül pedig így egyértelműen hiányzik a közérdek.

A hungáriások már tiltakoznak

A ma elfogadott Quaestor-törvény miatt máris nyílt levélben tiltakoztak a Hungária Értékpapír károsultjai. A Hír24 által idézett közlésben a károsultak kifogásolják, hogy a szabály nem vonatkozik rájuk, noha a két eset meglátásuk szerint szinte mindenben megegyezik.

Ezenfelül az sem felel meg az alaptörvénynek, hogy a kárrendezést egy erre általános felhatalmazással rendelkező szervezet, a Befektető-védelmi Alap (Beva) végzi majd az általános szabályok szerint, ám a Quaestor-ügyfelek esetében a kártalanítás összegében jelentős különbség van a többi hasonló értékpapírhoz és károsulthoz viszonyítva. A megszavazott törvény az említettek miatt indokolatlanul hátrányos megkülönböztetést eredményez az összes többi értékpapír-tulajdonos számára.

Így a szabályozó ellentétes a jogbiztonság és egyenlőség elvével – jegyezte meg az elnök. Hozzátette: nem lenne meglepve, ha ezek után a Buda-Cash károsultjai – akikre nem vonatkoznak a kártalanítás most elfogadott szabályai – Alkotmánybírósághoz fordulnának.

Kapcsolódó cikkünk: Máséval a csalánt

A kormány tízszer akkora anyagi helytállást várna el a bankoktól a Quaestor-ügyben, mint amennyivel maga a Buda-Cash miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatokon segít. A bankok szerint a csaló brókerekért nem tartoznak felelősséggel. Részleteket itt olvashatnak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.