Alkotmánybíróság előtt az atomvita

Az Alkotmánybírósághoz, és Fülöp Sándor ombudsmanhoz fordul az Energia Klub a paksi bővítésről szóló márciusi parlamenti határozat ügyében.

Az egyesület azért szánta el magát a lépésre, mert abban bízik, hogy így megakadályozható egy olyan folyamat, amely Magyarország gazdaságát akár hosszú évtizedekre is káros irányba terelheti – áll a társaság közleményében. Az Energia Klub szerint az európai és világszintű energiapolitikákkal szemben ugyanis, Magyarország egy mind jogilag, mind gazdaságilag erősen megkérdőjelezhető, hatásában Bős-Nagymaroshoz mérhető, téves úton indult el.

A beadványokban kifejtett probléma lényege az, hogy az Atomtörvény szerint már meglevő atomerőmű bővítésének „előkészítéséhez" nem szükséges az országgyűlés engedélye. Ilyen engedély már magához a bővítéshez kell. Azaz az Országgyűlés március 31-i határozatával gyakorlatilag megalapozott előkészítés nélkül járult hozzá Paks bővítéséhez.

Miért olyan fontos az „előkészítés"? Egy atomerőmű bővítése, tekintettel annak kiterjedt gazdasági, társadalmi és környezeti vonatkozásaira elképzelhetetlen a kellő előkészítés nélkül. Azaz megalapozott tanulmányokra, számításokra, vizsgálatokra van szükség, amelyekből például az is kiderülhet, hogy a jelen gazdasági helyzetben megéri-e egyáltalán ilyen hatalmas beruházásba fogni, illetve az is, hogy ki fogja mindezt finanszírozni.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.