Alkalmassági vizsgára küldik a lovakat is

Szeptembertől változnak a lovas turisztikai szolgáltatások tárgyi és személyi feltételei. A szaktárca a lovak alkalmassági vizsgálatát is előírja.

A lovas szolgáltatás igénybe vételénél fontos a biztonság, a ló és az ember közötti harmonikus kapcsolat kialakításához feltétlen szükséges, hogy a szolgáltatást nyújtó létesítményben a közreműködő szakemberek hozzáértése és az állattartás feltétele (lovak elhelyezése, szerszámok) megfelelő legyen – állapítja meg felvezetésképpen a NGM közleménye. A rendelet szabályozza a lovas turisztikai szolgáltatásokat (lovagoltatás, lovas oktatás, lovas terápia, terep- vagy túralovaglás, fogathajtás, fogathajtás-oktatás, fogatoztatás, lovas bemutató) és a létesítmények hatósági nyilvántartásba vételének feltételeit is.

A hatályos rendelet nem írt elő a szolgáltatásba bevont lovak kiképzésére vonatkozó elvárásokat, a módosítás viszont tartalmazza új szabályozási elemként a lovak alkalmassági vizsgálatára vonatkozó követelményeket. A vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági végzi majd. A Magyar Lovasterápia Szövetség és Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség módszertana szerint minősítik majd a lovakat. Az ellenőrök a már működő lovas szolgáltató létesítményekben 2014. június 30-ig tesztelik le a lóállományt.

A lovasterápia szolgáltatáshoz ezentúl  jelen kell lennie olyan lovasterapeutának, aki rendelkezik gyógypedagógus, gyógytornász, pszichológus, konduktor, vagy orvos alapdiplomával, vagy ezzel egyenértékű elismert vagy honosított képzettséggel, és megszerezte a felnőttképzés vagy a pedagógiai-továbbképzés keretén belül a lovasterapeuta szakmai végzettséget.

A fogyatékos személyeknek nyújtott lovas szolgáltatásnál jelen kell lennie olyan lovas oktatónak vagy edzőnek, aki rendelkezik a lovas szolgáltatás nyújtásának általános képesítésével, és megszerezte a fogyatékos személyek lovassportja kiegészítő képzettséget vagy ezzel egyenértékű elismert vagy honosított képzettséget. A képesítés megszerzésének határidejét a megfelelő felkészülés érdekében 2015. december 31-re írja elő a tervezet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.