Alig viszik a németek az elektromos autókat

Aligha érhető el a német autóipari szakértők szerint a kormány azon célja, hogy 2020-ig egymillió elektromos autót helyezzenek forgalomba Németországban.

A hálózatról tölthető elektromos autók számának növelésére kitűzött politikai cél csak vágyálom – állítja Ferdinand Dudenhöffer, a Duisburg-Essen Egyetem CAR autóipari kutatóintézetének igazgatója – írja az Mfor.hu. „A kancellár által kitűzött célt, hogy 2020-ra egymillió elektromos autó rója a német utakat, szinte lehetetlen lesz teljesíteni” – szögezte le az egyetem professzora.

A CAR intézet tanulmánya szerint sem a tisztán elektromos hajtású, sem pedig a „plug-in” hibrid, vagyis az elektromos hajtást belsőégésű motorral kombináló autók forgalomba helyezése nem halad az elképzeléseknek megfelelő ütemben.

A forgalomba helyezett új gépkocsik között az alternatív hajtású személygépkocsik részaránya az előző évivel megegyező 1,6 százalékon stagnált 2014-ben.

Miközben a németországi autópiaci forgalom áprilisban az előző havihoz képest szezonális kiigazítással 10 százalékkal csökkent, a tisztán elektromos autóké 23 százalékkal, a plug-in hibrid autóké 21 százalékkal esett vissza. Mindez annak ellenére alakult így, hogy a modellválaszték most a legszélesebb.

Mindez a magyar kormány számára is figyelmeztető lehet, hiszen itthon az a terv, hogy az elektromos autók értékesítése – belátható időn belül – elérje az összforgalom 10 százalékát.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.