Alig visz ki osztalékot a Bosch

Tavaly rekordárbevételt ért el a hazai Bosch-csoport, amelynek különböző leányvállalatai változékony, de egyaránt tisztes nyereséget értek el; a Magyarországgal együtt "nagy dolgokra" készülő német befektető jellemzően osztalékot sem von ki hazai leányaiból.
Tavaly 15 százalékkal rekordszintre, 825 milliárd forintra növelte teljes magyarországi árbevételét a Bosch, beleszámítva a saját és résztulajdonú vállalatai között folytatott kereskedelmet - mondta az MTI tudósítása szerint Torma Krisztina, a Robert Bosch Kft. gazdasági igazgatója a vállalat sajtótájékoztatóján szerdán, Budapesten. Kiemelte: ez a magyar GDP 2,7 százaléka.

A magyar piacon elért forgalom 14 százalékkal nőtt 2014-ben, s elérte a 183 milliárd forintot. Közölte, a kétszámjegyű növekedés csaknem ezer új munkahelyet teremtett, a korábbi 50-50 százalékos tulajdonú vegyes vállalatok, a BSH Hausgeräte GmbH és a Robert Bosch Automotive Steering GmbH felvásárlását követően a csoport már 10 500 munkatársat alkalmaz Magyarországon. Idén a vállalat további 700 diplomás szakembert tervez felvenni.

Hangsúlyozta, Magyarország fontos része a Bosch globális kutatás-fejlesztési (k+f) hálózatának: 2014-ben a vállalat 24 milliárd forintot, az előző évinél 26 százalékkal többet fordított kutatás-fejlesztésre, az elmúlt öt évben pedig megduplázta k+f kiadásait.
Javier Gonzalez Pareja, a magyarországi cégcsoport vezetője ismertette: jól indult a csoport idei éve, a BSH és az Automotive Steering cégekkel együtt mintegy 13 százalékkal emelkedett az árbevétel, az összes területen növekedéssel kezdték az évet.

Szavai szerint a cégcsoport stabil növekedési pályán halad, az eredmények bizonyítják, hogy érdemes volt bízniuk a magyar tudástőkében. Mint fogalmazott, "a Bosch és Magyarország együtt nagy dolgokra lesz még képes". Hozzátette: a magyarországi cégcsoport 5-10 százalék közötti árbevétel-növekedésére számít 2015-ben. Elmondta, hogy a Bosch-csoport globális árbevétele 6,3 százalékkal 49 milliárd euróra nőtt, az árfolyamhatások kiszűrésével 7,4 százalékos volt a növekedés. Idén 3-5 százalék közötti árfolyamhatások nélküli árbevétel-növekedésre számít.

Csoportszinten a Bosch az árbevétel 10,1 százalékát, 5 milliárd eurót költött tavaly k+f-re, egy év alatt világszerte 4600 szabadalmi kérelmet nyújtott be - ismertette. A Bosch több mint 45 ezer embert foglalkoztat a k+f területen, ennek egyharmada szoftvermérnök.
A Bosch Magyarországon tavaly óta Budapesten és Miskolcon már 3 helyszínen végez k+f tevékenységet, összesen csaknem 1500 mérnököt foglalkoztatva.

A cégcsoport vezetője kiemelte, hogy Magyarországon az ipari technika szektor jelentős képviselője a Bosch Retrox Kft., a vállalat régiós központként működik, a budapesti cég felel a szlovén, horvát, bosnyák, szerb, montenegrói és a koszovói működésért a hajtás- és vezérléstechnika terén. Elmondta, hogy tavaly óta Budapesten működik a cég európai szállítmányozási és szolgáltatási központja, amely 70 dolgozót foglalkoztat. Ez a létszám 2017 végéig összesen 300-ra nő. A budapesti fejlesztési központ új kampusza augusztusban nyílik meg - mondta.

A Bosch 1899 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója lett, a Boschnak 9 leányvállalata működik az országban - közli a távirati iroda.

Változékony eredményesség

A hiteles mérlegadatbázis tanúsága szerint a Robert Bosch Elektronika Gyártó Kft. a 2013-as 1,2 milliárd euró után tavaly 1,3 milliárd eurós árbevételt ért el, nyeresége pedig 24,4 millió euróról 26,5 millió euróra nőtt. A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. árbevétele 620 millió euróról 760 millió euróra nőtt, nyeresége viszont 12,7 millió euróról 12,6 millió euróra mérséklődött. A Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. árbevétele 229 millió euróról 268 millió euróra nőtt, eredménye 3,9 millió euróról 2,9 millió euróra csökkent. A budapesti Robert Bosch Kft. árbevétele 37 milliárd forintról 43 milliárd forintra, nyeresége 1,6 milliárd forintról 2,3 milliárd forintra nőtt. A - helyesen - Bosch Rexroth Hajtás- és Vezérléstechnika Kft. árbevétele 5,3 milliárd forintról 5,7 milliárd forintra, nyeresége 193 millió forintról 286 millió forintra nőtt. A német befektetőcsoport az említett vállalkozások közül egyedül itt von ki osztalékot - közvetlenül a Hollandiában bejegyzett Robert Bosch Holding Nederland B.V. számára -, a tavalyi 450 millió után 479 millió forint. (M. I.)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.