Áldiákokra vadászik a vasút

Odafigyel a diákokra a vasút. Aki nem megfelelő igazolással vagy igazolvánnyal vonatozik, és utólag sem tudja tanulói jogviszonyát igazolni, nyolcezer forint büntetésre számíthat.

A MÁV-Start Zrt. közlése szerint a diákigazolványok kiállításáról és felhasználásáról szóló jogszabály meghatározza a kedvezményes vasúti utazások esetén elfogadható igazolások körét. A még el nem készült diákigazolványok megérkezéséig a jegyvizsgálók jogszerűen kizárólag a kormányrendeletben meghatározott adattartalmú, eredeti aláírással és bélyegzővel ellátott, sorszámozott igazolásokat fogadhatják el.

Az igazolást az oktatási intézmény a diák kérésére állítja ki, a diákigazolvánnyal egyenértékű és hatvan napig érvényes. Amennyiben az igazolás nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, úgy a jegyvizsgáló köteles a diák adataival egy jegyzőkönyvet kiállítani.

A tanuló ebben az esetben 15 napon belül utólag is bemutathatja a kedvezményre jogosító igazolást bármely vasúti pénztárban, 1300 forint befizetése mellett. Az azonosításhoz szükséges a jegyvizsgáló által kiállított jegyzőkönyv is. Amennyiben utólag sem mutatja be a megfelelő igazolást a diák, akkor nyolcezer forint a pótdíj összege.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.