Alaposan összemegy a szlovák gazdaság

Az autóipar köré felépített szlovák gazdaság brutális visszaesést szenved el az idén: már a kormány is átértékelte korábbi optimista prognózisát és 6,2 százalékra teszi a GDP csökkenését.

Szlovákia hazai összterméke (GDP) várhatóan 6,2 százalékkal csökken  az idén, és 1,1 százalékkal nő jövőre, ez a szlovák kormány új, hivatalos előrejelzése, amelyet kedden közöltek a pozsonyi pénzügyminisztériumban, megerősítve a  hétfőn már kiszivárogtatott számokat. Az előző, februári kormányzati előrejelzésben idénre 2,4 százalékos GDP-növekedés, jövőre 3,6 százalékos gyarapodás szerepelt.

Szlovákia hazai összterméke (GDP) az első negyedévben, 14,648  milliárd euró (136,2 milliárd forint), 5,6 százalékkal elmaradt a  tavalyi első negyedévitől, jelentették a szlovák statisztikai  hivatalban e hónap elején, rontva a május 15-én kiadott előzetes  becslésen, amely 5,4 százalékos visszaesésről szólt.

Az előzetes becslés megjelenése előtt az elemzők csak 2,4  százalékos visszaesésre számítottak. Ez volt az első negatív  negyedévi GDP-adat kilenc éven belül, utoljára 2000 első negyedében  csökkent a szlovák GDP éves összehasonlításban.
Tavaly az utolsó negyedévben a szlovák GDP 2,5 százalékkal  nagyobb volt az egy évvel azelőttinél.
Az éves visszaesés szezonális kiigazítással 6 százalékos volt az  első negyedévben.

A GDP-csökkenés fő oka az autóiparra alapozott export hatalmas,  24,3 százalékos zuhanása volt éves összehasonlításban, miután tavaly  egész évben is már csak 3,2 százalékkal nőtt.   Utolsó adat szerint  a munkanélküliség áprilisban 10,92 százalékra nőtt a márciusi 10,33  százalékról, illetve a tavaly áprilisi 7,38 százalékhoz képest. A  munkára kész állástalanok száma 289 ezerre emelkedett a márciusi 274  ezerről.

Szlovákia éves visszaesésével a leggyorsabban romló európai  gazdaságok közé került az első negyedévben, csak Olaszország (- 5,9  százalék), Románia (- 6,4 százalék), Svédország (- 6,4 százalék),  Németország (- 6,9 százalék), Észtország (-15,6 százalék),  Lettország (-18,6 százalék) és Litvánia (- 11,8 százalék) produkált  nagyobb visszaesést az egy évvel korábbihoz képest, az EU  statisztikai hivatalának utolsó összesítése szerint.

Negyedévről negyedévre ráadásul  Szlovákia egyenest negatív  Európa-bajnok lett, holtversenyben Lettországgal: a tavalyi utolsó  negyedhez képest Szlovákiában és Lettországban egyforma, 11,2  százalékos ütemben zuhant a GDP, az EU statisztikai hivatalának  számítása szerint. A tavalyi utolsó negyedben még 2,1 százalékkal  bővült a szlovák GDP az előző negyedhez képest.

A szlovák központi bank 2,4 százalékos éves visszaesést jósol erre az évre, a szlovák statisztikai hivatal 3,5 százalékos romlásra  számít, az Európai Bizottság idénre 2,6 százalékos évi átlagos GDP-csökkenést, jövőre 0,7 százalékos növekedést valószínűsít Szlovákiának, de ezek az előrejelzések még tavasszal készültek. Tavaly 6,4 százalékkal, tavalyelőtt 10,4 százalékos, rekord ütemben  bővült a szlovák gazdaság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.