Alapos befektetés négyezer milliárd felett

Nőtt a Bamosz tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona júliusban: a gyarapodás 74 milliárd forint, mintegy 1,8 százalék. A befektetési alapokban összesen 4206 milliárd forint van.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) csütörtöki közleménye szerint a befektetési alapok piacán a hónap nyertesei a vegyes alapok és a tőkevédett alapok voltak, és összesen 62 milliárd forintnyi friss tőke érkezett az alapokba.

A nyilvános nyíltvégű "hagyományos" értékpapír alapok adták az összvagyon többségét (65,4 százalékát).

Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon júliusban 1,9 százalékkal nőtt.

A pénzpiaci alapokon belül a hazai likviditási alapok voltak a legnépszerűbbek júliusban, ahová 9,4 milliárd forint áramlott be. Mindezzel együtt összesen 17,7 milliárdnyi friss tőke érkezett ebben a kategóriában, így a hozamokkal együtt ezen alapok vagyona 1,5 százalékkal gyarapodott.

A Bamosz kifejti: a kötvényalapok továbbra is népszerűek, de júliusban nem érték el az előző hónapok átlagos nettó eszközérték növekedését. A vagyongyarapodás 1,4 százalék volt és 6 milliárdnyi friss tőke áramlott ebbe a kategóriába.

A magyar tőzsdeindex csökkent, szemben a trendekkel, ami ugyanakkor ösztönzőleg hatott a vevőkre, hiszen a részvényalapokba 2 milliárdnyi friss tőke érkezett. Ezúttal a részvényalapok vagyonának növekedése 3,1 százalék volt, amivel még felfért a "dobogóra" - olvasható a közleményben.

A tőkevédett alapokba ebben a hónapban 11,4 milliárd forintnyi friss tőke érkezett; a hozamokkal együtt a kategóriának 4,4 százalékkal nőtt a nettó eszközértéke, ami a második legjobb eredmény.

Az abszolút hozamú alapok esetében a már megszokottá vált kimagasló eszköznövekedés az év hetedik hónapjában jelentősen mérséklődött. A tőkebeáramlás ennek ellenére 4,3 milliárd forintot tett ki, a kategória vagyongyarapodása a hónapban a hozamokkal együtt 1,8 százalékos volt, ami megegyezik az átlagos vagyonnövekedéssel.

A Bamosz szerint a befektetők kezdik újra felfedezni nyilvános ingatlanalapokat, amelyekbe 7,9 milliárd forint friss tőke érkezett júliusban, a tőkebeáramlás és a hozam együtt 1,2 százalékos pozitív vagyonváltozást hozott.

A vegyes alapokba jelentős mértékű, 8,5 milliárd forintnyi tőke áramlott be júliusban. A hozamokkal együtt a vagyon 4,8 százalékkal emelkedett, ami megegyezik az elmúlt havi növekedéssel, és egyúttal a legmagasabb vagyonnövekedés júliusban.

Az árupiaci alapoknál 0,7 milliárdos tőkekiáramlást tapasztalt a Bamosz, amit a hozamok nem tudtak korrigálni, így 2,2 százalékkal csökkent az eszközérték.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok az elmúlt hónapban nem érték el az átlagos vagyonnövekedést: ezekbe az alapokba júliusban 1,6 milliárd forintnyi tőke érkezett - áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.