Kamatemelést várnak külföldön az MNB-től

Már nem vár kamatcsökkentést a londoni elemzői közösség az MNB Monetáris Tanácsának hétfői ülésétől, sőt a Cityben mindinkább konszenzussá válik, hogy a térség egészében leáll a monetáris enyhítés a helyi valuták gyengülése miatt, és sok elemző szerint a piac máris kamatemeléseket kezd árazni.

A Barclays Capital londoni befektetési bankcsoport hétvégi elemzése szerint a ház nem ért egyet azokkal a véleményekkel, hogy az eddigi közép-európai kamatcsökkentések valutaspekulációhoz vezettek. Több olyan felzárkózó piaci valuta van, amely nagyobb hozamelőnyt kínál a közép-európaiaknál, a piac mégis egyformán "fenyíti" ezeket is.

A cég londoni elemzői mindazonáltal arra számítanak, hogy sem Magyarországon, sem Lengyelországban nem lesz a héten újabb kamatcsökkentés, és a helyi jegybankok kamattartással jelzik elővigyázatosságukat. A piacok még a múlt héten is mindkét helyen kamatcsökkentést áraztak, most már azonban megjelent az árazásokban valamelyes valószínűséggel a kamatemelés is, áll az elemzésben.

A Barclays Capital kimutatása szerint a jelenlegi árazások alapján a piac úgy számol, hogy júliusig 10,25 százalékra is visszaemelkedhet a magyar jegybanki alapkamat. Ezt más nagy londoni házak is jelezték.A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének heti térségi helyzetértékelése szerint is növekszik a kockázata annak, hogy a piac nagymértékű, forintvédő célú MNB-kamatemelés beárazásába kezd az év későbbi szakaszára.

A JP Morgan londoni elemzői azzal számolnak, hogy az MNB óvakodni fog az eddigi ütemű pénzügypolitikai enyhítés folytatásától. A ház fél százalékpontról először negyed százalékpontra vette vissza a Monetáris Tanács hétfői ülésére általa jósolt kamatcsökkentés mértékét, de a hétvégén kiadott globális előrejelzésének feltörekvő térségi fejezetében már egyértelműen azt jósolta, hogy hétfőn nem lesz magyarországi kamatcsökkentés.  A JP Morgan szerint a határidős kamatpiac (FRA) azt mutatja, hogy a piaci szereplők a következő hónapokra sem várnak kamatcsökkentést, sőt az FRA-piac "kis eséllyel nagy kamatemelést, vagy nagy eséllyel kisebb kamatemelést" áraz.

A 4cast londoni gazdaságelemző cég előrejelzésében azonban egyenesen az áll, hogy a jelenlegi környezetben a jegybanki alapkamat elvesztette irányadó jellegét, a magyar kormánykötvény-piacon a kamatok több százalékponttal az MNB-kamat felett járnak minden lejáratra, és így sincs érdemi kereslet a magyar adósságra. A döntő tényező jelenleg a szükséges költségvetés-politikai konszolidációs lépések megtétele, azok nélkül a jegybank tehetetlen, és "gyakorlatilag mindegy", hogy hol áll az alapkamat, áll az elemzésben. A cég szerint a problémára a kamatemelés sem jelentene megoldást, ezért nem lenne hatékony lépés, az MNB ugyanakkor valószínűleg "nem akarna olajat önteni a tűzre" a további kamatcsökkentéssel, ezért a 4cast londoni elemzői hétfőre változatlan kamatszintet várnak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.