Drasztikusan visszaesett az Audi-motorok gyártása

Lényegesen csökkent a győri Audi-gyár teljesítménye: a tavalyi 1 millió 23 ezerrel összevetve idén az első félévben mindössze 662 ezer motort gyártottak.

A tavalyi azonos időszakinál jóval kevesebb motort gyártott az Audi Győrben az idén az első félévben: a 2008-as 1 millió 23 ezerrel szemben nem egészen 662 ezret - közölte az Audi Hungaria Motor Kft.. Ebben az időszakban összesen 17 ezer 169  gépkocsi hagyta el a gyártócsarnokokat, míg 2008 első félévében 32 629. Ebből 5748 A3 Cabriolet, 8537 TT Coupé és 2884 pedif TT Roadster volt.  - A válság miatt lényegesen kevesebb motort rendeltek a Volkswagen konszern járműgyárai, s ez áll a győri gyár termelési darabszámának csökkenése mögött - mondta Lőre Péter, a vállalat kommunikációs vezetője.

A cég beruházásai az első hat hónapban az általánosan nehéz gazdasági helyzet ellenére is elérték a 10,2 milliárd forintot. Az összeget a vállalat termék, gyártástechnológia és infrastruktúra fejlesztésre fordította. Elkészült például az a körforgalmas közúti csomópont, amely tehermentesíti Győr határának forgalmát.

Az első félévében az Audi Hungaria mind a motorgyártásban, mind a járműgyártásban új termékek sorozatgyártását kezdte meg, márciusban indult például az új öthengeres TFSI motorok gyártása. A cég az első félév végén 35 frissen végzett szakmunkással kötött munkaszerződést, akik szakképzésük gyakorlati idejét a vállalatnál töltötték és sikeresen tettek záróvizsgát. Június végén 5584 (tavaly ilyenkor 5899) munkatársat foglalkoztattak.

Az Audi féléves adatainak nyilvánosságra hozásakor Frank Dreves, az Audi AG termelésért felelős igazgatótanácsi tagja, az Audi Hungaria Motor Kft. felügyelőbizottságának elnöke azt mondta: a márka számára továbbra is érvényesek a hosszú távú stratégiai célkitűzések, azaz az Audi 2015-re a legsikeresebb prémium márkává kíván válni, 1,5 millió jármű értékesítésével. Az eladások tavaly haladták meg először az 1 millió darabot.

A győri székhelyű Audi Hungaria Motor Kft., az AUDI AG százszázalékos leányvállalata, az Audi- és Volkswagen-konszern központi motorszállítója. Győrben gyártják az Audi TT Coupé és TT Roadster sportautókat, valamint 2007 novembere óta az A3 Cabriolet-t. 2006 óta az Audi Hungaria számos alumínium karosszériaelemet szállít az Audi R8-hoz. 2008-ban 1 millió 900 ezer 333 motort és 60 ezer 359 járművet gyártott a vállalat. Az Audi Hungaria évek óta Magyarország egyik legnagyobb árbevételű vállalata, és az ország legnagyobb exportőreinek egyike.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.