Alakulnak az épületfelújítási támogatások

Nyáron az Új Széchenyi Terven belül új és régebbi családi házak energiatakarékossági támogatására írnak ki lakossági pályázatot - áll a szaktárca közleményében. Az ország széndioxidkvóta-értékesítéseiből fedezett, régi épületek felújítását célzó ZBR-ben most 201 pályázó 379 milliót kap.

Újabb 201 pályázó támogatásáról döntöttek a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) Klímabarát Otthon Alprogramja keretében - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A bíráló bizottság javaslatára 2011. május 9-én 201 pályázat esetében született támogató döntés a ZBR Klímabarát Otthon Energiahatékonysági Alprogramjában. A mostani döntéssel a támogatott pályázatokra összesen 379 millió forint támogatást ítélt meg a kormány. Ugyanekkor a bizottság a korábban már elbírált pályázatok közül tíznél szerződésmódosításról határozott. 41 pályázat esetében a támogatási összeget módosította.

A nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítési bevételekből finanszírozott ZBR alprogramja keretében a nem iparosított technológiával készült lakóépületek energetikai korszerűsítésére, illetve új, energiahatékony épületek építésére 2010. október 30-ig pályázhattak az érdeklődők.

A beérkezett anyagok közül újabb 201 pályázatról született támogatói döntés. Ezzel az alprogramon belül támogatott pályázatok száma 1054-ra emelkedett. A megítélt támogatás összesen 1,67 milliárd forint. A megvalósuló beruházások a számítások szerint évi 3 ezer 738 tonna szén-dioxid kibocsátásától kímélik meg a környezetet. Hozzájárulnak évi 63 ezer 935 gigajoule energiamegtakarításhoz is.

Az alprogram első kifizetései is megtörténtek: már 167,7 millió forint értékű támogatást utaltak ki 188 nyertes pályázó részére. A benyújtott pályázatok feldolgozása folyamatosan zajlik. Az elbírálás, döntésre terjesztés az elkövetkező hónapokban folytatódik. A nyerteseknek járó támogatások további kifizetésére a beruházások befejezését követően kerülhet sor.

Az NFM a ZBR-program 2011. január 1-i átvétele óta intenzíven dolgozik a már meghirdetettek végrehajtásán és további, a lakosság számára tervezett energiahatékonysági konstrukciók előkészítésén.

A nyár folyamán várhatóan két pályázat kerül kiírásra az Új Széchenyi Terv keretein belül: az egyik a meglévő családi házak energetikai korszerűsítésére, a másik pedig új építésű családi házak energiahatékony módon történő létrehozásához fog segítséget nyújtani a lakossági pályázók számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.