A Fidesz segíti az orosz nyomulást

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető a gazdasági bizottság vezetőjeként figyelemre méltó módosítást terjesztett be energetikával eddig kevésbé foglalkozó képviselőtársa, Mengyi Roland indítványához, mely – kimondatlanul – az orosz Gazpromnak engedély nélküli gáztárolási lehetőséget biztosít Magyarország területén.

Rogán Antal erre rátenne egy lapáttal, és a hazai gázvezeték-építési jogot nem kötné „rendszer-üzemeltetői” minősítés megszerzéséhez. A politikus ezzel kapcsolatos indoklása, amely szerint így csupán tágítani szeretné a lehetséges gázvezeték-építők körét, meglehetősen érdekes, hiszen az ilyen, százmilliárdos beruházási terveket szövögető cégek köre közismert.

Könnyebb lesz vezetéket építeni
Könnyebb lesz vezetéket építeni
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Jelenleg éppenséggel csak az orosz Gazpromról tudni, amely a Déli áramlat nevű csővezetékét Szerbia felől Magyarországon keresztül Ausztriába vezetné. Az eddigiek alapján tehát tény, hogy a Fidesz-frakció most az összes lehetséges módon szeretné a Gazpromot mentesíteni a magyar kormány hatáskörébe tartozó engedélyezési eljárások alól. Azt az értelmezést viszont, hogy Rogán Antal a Gazprom vezetéktervével kapcsolatos uniós ellenzést cselezné ki, az általunk megkérdezett szakértők cáfolták.

A vezeték beindítására továbbra is az EU üti rá a pecsétet, és magyar hatósági engedélyekre is szükség van, például építésire. László Tamás energia-szakértő ezen túlmenően arra az egyszerű tényre is rámutatott, hogy amíg Bulgáriában nem dől el az építés kérdése, addig Magyarországon felesleges a témában mélyreható vitákat folytatni. Mások szerint az EU Bulgáriával sem szabályok alapján, hanem „erőből” állíttatta le az ottani szakasz kivitelezésének megkezdését.

„Rendszer-üzemeltetői” joga eddig csak a központi magyar gázvezetékeket üzemeltető, Mol-tulajdonú Földgázszállító Zrt.-nek volt, de most, hogy az állami Magyar Villamos Művek és a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában álló Magyar Gáz Tranzit épített egy rövid szakaszt Magyarország és Szlovákia között, az állami társaság is megkapta a kiemelt státuszt. A Gazprom vagy a hazai szakasz építésére létrehozott magyar–orosz vegyes vállalat viszont valamely ok miatt láthatólag nem esélyes, vagy nem vágyik e címre.

László Tamás nem érti, hogy a magyar kormány miért nem védekezik azzal az érvvel, hogy az általunk is aláírt energia charta kimondja: ha nincs elég gáz, akkor az ezt biztosító vezetéknek szükséges területet az építők rendelkezésére kell bocsátani. Szerinte ez a Déli áramlatra is vonatkoztatható lenne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.