Aláírták a szerződést az M0-ás körgyűrű déli szakaszának bővítésére

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt., valamint a nyertes M0 déli ág II. Konzorcium képviselői aláírták az M0-ás körgyűrű déli szakaszának az M6-os autópálya, valamint az 51. számú főút közötti bővítési szerződését.

A munka 2-3 hónap múlva indul és 2012 nyarára fejeződik be – közölte Galuska János, a NIF beruházási igazgatója az aláírás utáni sajtótájékoztatón.

Az M0-ás déli ágának bővítése az M1-es autópályától az M5-ösig tart, mivel ott eredetileg egy háromsávos és leállósávos félpályára helyezték el a 2x2 sávot. Most egy új pálya épül a régi mellé, kivéve az 51. számú útés az M5 közti szakaszt, ahol teljesen új pálya épül. A csütörtöki aláírással a teljes szakaszon folyhatnak a munkálatok.

A most alá írt szakasz 11 kilométer hosszú, és 34,8 milliárd forintba kerül. Az árba beletartozik a 770 méter hosszú Hárosi-, valamint az 500 méteres Soroksári Duna híd is. A 2x3 haladó, valamint a leálló sáv beton burkolatot kap.
Az M0-ás teljes déli szakaszának 85 százalékát finanszírozza az EU, a támogatás 111,3 milliárd forint.

A három részre osztott déli szakasz M1-től, illetve M5-től induló két végén már azért folyhat a munka, mivel nem volt annyi gond a közbeszerzéssel, mint a szóban forgó M6-os és 51-es számú út közötti szakasznál.

A tavaly március végén megjelent felhívásra három ajánlat érkezett: a Porr Építési Kft., a Nemzetközi Vegyépszer Zrt., továbbá au M0 déli ág Konzorcium (vezetője az A-Híd Építő Zrt., tagjai pedig a Közgép Zrt., a Strabag-MML Kft., a Magyar Aszfalt Kft., és a Colas Hungária Kft.) volt az ajánlattevők.

Az ajánlatkérő NIF előbb a Porr-t hozta ki győztesnek 28,3 milliárd forintos vállalási árral, a másik két cég ajánlata érvénytelen lett. Ez ellen a konzorcium a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, így lett nyertes ő maga, amit viszont a Porr nehezményezett egy újabb döntőbizottsági eljárás kezdeményezésével. A konzorciumot végül karácsony előtt tudta jogszerűen nyertessé nyilvánítani a NIF.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.