Gazprom-szerződések születtek a Déli Áramlatról Görögországgal, Bulgáriával és Szerbiával

A Gazprom Bulgáriával tranzitvezeték építéséről, Szerbiával és Görögországgal pedig a Déli Áramlatban való alapvető együttműködésről írt alá megállapodást.

A Gazprom a Déli Áramlat gázvezeték építéséről írt alá szerződéseket pénteken Szocsiban Bulgária, Görögország és Szerbia állami vállalataival, az olasz Eni-vel pedig megállapodott arról, hogy a Déli Áramlat tengeri szakaszának kapacitása nem 31, hanem 63 milliárd köbméter lesz évente.

A Szocsiban a Bolgár Energia Holdinggal aláírt megállapodás a vezeték építését előkészítő s abban résztvevő vegyes vállalat létrehozását, az orosz-görög dokumentum a projekt beruházás előtti stádiumában való együttműködés feltételeit és a majdani vegyes vállalat működési mechanizmusát, az orosz-szerb dokumentum pedig ugyanezt rögzíti - szerb vonatkozásban.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója ugyancsak Szocsiban Paolo Scaronival, az Eni vezérigazgatójával második kiegészítést írt alá a Déli Áramlat gázvezeték építésében való együttműködésről korábban született szándéknyilatkozathoz Vlagyimir Putyin orosz és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök jelenlétében. A dokumentum előirányozza, hogy az eredetileg tervezett évi 31 milliárd köbméterről 63 milliárd köbméterre növelik a Déli Áramlat tengerfenéken haladó részének végső kapacitását. Olaszország mindeddig csupán a szándéknyilatkozattal, illetve annak két kiegészítésével kötelezte el magát a Déli Áramlat mellett.

Alekszej Miller a tengeri szakasz kapacitásának növelését előirányzó dokumentum aláírását az egyik legjelentősebb eseménynek minősítette a projekt történetében. A ceremónia kapcsán újságíróknak elmondta: a résztvevő államok úgy döntöttek, hogy a vezetéket 2015. december 31-én üzembe helyezik, de nem kizárt, hogy a határidőt előbbre hozzák. Elmondta, hogy a résztvevők a megvalósíthatósági tanulmányokat idén októberig készítik el, s hogy ezek alapján 2010. június 1-re készül el a teljes projektre vonatkozó tanulmány.

A Gazprom képviselői pénteken újságírók előtt elmondták: a Déli Áramlat építésében résztvevő országok az év végéig meghatározzák a vezeték legvalószínűbb nyomvonalát, a végső beruházási összeget pedig a megvalósíthatósági tanulmány alapján számolják ki. Korábbi közlések szerint a teljes összeg 20-25 milliárd euró lesz, és a vezeték 2015-re épül fel.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő pénteken Szocsiban újságírók előtt megismételte: Oroszország nem szándékozik akadályozni, és nem kifogásolja az alternatívát jelentő vezetékek építését, ám mielőtt sok pénzt temetnek bele, tisztázni kell, honnan lesz hozzá gáz. - Ha az érdekeltek úgy látják, megvalósítják ezt a tervet, ám tegyék, mi nem emelünk kifogást, és nem fogunk zavarni - mondta.

A Gazprom illetékesei felhívták a figyelmet: az (Oroszországot elkerülő) Nabucco vezeték körüli aktivitás nincs befolyással a Déli Áramlat megvalósítására. Ezt többnyire főleg tengeren túli politikusok kezdeményezik, mivel a Nabucco politikai és nem gazdasági terv. Fő problémája, hogy sikerül-e megtölteni a vezetékeket földgázzal Oroszországon kívüli forrásokból. Végül elemzők adataira hivatkozva elhangzott: ahhoz, hogy a Nabucco kifizetődő legyen, a vezetéken legalább évi 30 milliárd köbméter gázt kell szivattyúzni 30 éven át, ezzel szemben eddig csak évi 3 milliárd köbméter gáz a biztos. 

Szakértők szerint azonban a Déli Áramlat aligha lesz jövedelmező beruházás, s csak akkor épül meg, ha a politikai akarat erősebbnek bizonyul a gazdasági érdeknél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.