Aláírják a gázról szóló megállapodást

Az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz képviselői délután aláírhatják a gázkereskedelemről szóló megállapodást, s ezzel elhárulhat az utolsó akadály is a szállítások újraindítása elől. A gáz pontos áráról azonban állítólag továbbra sem tudtak megegyezni a felek.

Az orosz kormány bejelentése szerint az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz vállalat közép-európai idő szerint délután fél kettőkor írja alá a gázszállításokról szóló megállapodást – jelentette be az orosz kormány sajtóirodája. Korábban az orosz kormányszóvivő azt mondta, hogy aláírás esetén azonnal beindulnak a gázszállítások. Julija Timosenko már Moszkvába is utazott a megállapodás aláírására. az okrán miniszterelnök és orosz partnere, Vlagyimir Putyin asszisztálnak majd a Gazprom és a Naftogaz hivatalos megállapodásának aláírásán.

Továbbra sem biztos azonban, mennyit kell fizetnie Ukrajnának 2009-ben a földgázért (az erről szóló vitának esett áldozatul az európai gázszállítás), így az aláírandó szerződés részletei még sok buktatót rejtenek. Putyin és Timosenko hétvégi, ötórás tárgyalása után arról állapodott meg, hogy Kijev húsz százalékos kedvezményt kap az orosz gáz európai árából az év végéig, míg 2010-től teljesen áttérnek a piaci árakra. Vonatkozik ez az Ukrajnát illető tranzitdíjakra is: idén még marad az 1,7 dolláros egységár, amit egy év múlva már "piaci ár", a jelenlegi több mint négyszerese vált fel.

Eltér azonban a Gazprom és a Naftogaz véleménye arról, hogy mekkora összegből kap húsz százalékos kedvezményt Ukrajna: Moszkva szerint 450 dollárból (ekkora összegre vonatkozott az orosz fél által felkínált utolsó szerződéstervezet), Kijev szerint azonban – nem lévén egységes európai ár – 300 dollárból indul ki, sőt, Németországra hivatkozva 280 dolláros bázisárat javasol. Különbség adódhat abból is, milyen időszakot vesznek a felek alapul: a gázárat meghatározó, olajárhoz kötött formula negyedévenkénti árkorrekciót jelent, így az éves, és a negyedéves árak eltérnek egymástól.

Mivel az elmúlt héten már többször is a gázháború lezárását ígérték a felek, ezúttal már csak a múltidőnek hisznek az EU-ban, de Moszkvában is. A szerződés aláírását még semmissé tehetik a Timosenko és Viktor Juscsenko államfő közötti ellentétek is, bár az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev a hétvégi nemzetközi, érdemi eredmény nélkül záró, az európai gázimportőrök, tranzitországok és termelők összehangolására szánt konferencia után kijelentette: bízik abban, hogy Timosenko megfelelő jogosítványokkal érkezik hétfő délután Moszkvába a szerződések aláírására.

Kijev egyébként részben elérte célját, miután az orosz fél belement abba, hogy a tranzit kérdését az Ukrajnának szánt földgáz árával egyszerre rendezze. Siker számára az is, hogy a tranzitdíjak növeléséhez is hozzájárult Moszkva. Az előzetes hírek szerint az új szállítási sémában a felek elállnak a közvetítők, így a Rosukrenergo közbeiktatásától is. A magyarországi beszállítások ötödét fedező orosz-ukrán cég (amelynek ukrán tulajdonosa a magyar Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi Szolgáltató Kft-t is birtokoló Dmitrij Firtas) azonban idén még leszállítja a közép-európai országokkal letárgyalt mennyiséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.