Aláírták a Déli áramlat-szerződést

Viktor Zubkov orosz első miniszterelnök-helyettes budapesti látogatása alkalmával ma a két kormány aláírja a Déli áramlat nevű gázvezeték magyar szakaszát műkődtető társaság alapító okiratát.

A magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság ülését megelőző, a delegációk előzetes tárgyalásai miatt mintegy egy órás késéssel kezdődött beszédében Bajnai Gordon miniszterelnök bejelentette: a két kormány képviselői - Viktor Zubkov orosz első miniszterelnök-helyettes illetve Oszkó Péter pénzügyminiszter - jelenlétében ma aláírják a Déli áramlat nevű orosz-olasz gázvezeték hazai szakaszát majdan üzemeltető vegyes vállalat alapító okiratát. A dokumentumot néhány perccel ezelőtt látta el kézjegyével Alekszandr Medvegyev, az orosz állami Gazprom vezérigazgató-helyettese, illetve Erős János, a másik 50 százalékot tulajdonló állami Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója.

A miniszterelnök előzetesen hangsúlyozta: a 2006-2008-as gázellátási válságok is felhívták a figyelmet arra, hogy növelni kell az ellátási útvonalak számát, amelynek egyik legfontosabb fejlesztése a Déli áramlat. (A Nabuccóról nem szólt.)

Bajnai Gordon a két ország kapcsolatában a gazdasági válság miatti kisebb csökkenés után újabb felívelésre számít. A kölcsönösen előnyös együttműködési lehetőségek sorában kitért egyebek mellett a mezőgazdasági, innovációs és szállítási együttműködések fontosságára is.

Ugyanakkor a korábban beharangozott egyéb témák, mint a Malév helyzetének rendezése, illetve egy, esetleg az EMFESZ fogyasztóit átvevő új közös vállalat megalapítási tárgyalásaira a miniszterelnök nem tért ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.