Aláírások helyett már a gázt várják a németek

Üdvözölte az európai gázszállítások felújításával kapcsolatos orosz-ukrán megállapodást vasárnap délután a német kormány, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a megegyezést tetteknek kell követniük.

Michael Glos gazdasági miniszter a kabinet álláspontját ismertetve örvendetesnek nevezte a létrejött egyezményt, hozzáfűzte  azonban: a legfontosabb most az, hogy a földgáz a lehető  leggyorsabban eljusson a megrendelőkhöz, s a szállítások a jövőben  zavartalanul, a lehető legmegbízhatóbban történjenek. A miniszter  emlékeztetett arra, hogy Angela Merkel kancellár az elmúlt napokban  aktívan közreműködött a vita mielőbbi megoldása érdekében, Moszkvát  és Kijevet a szállítások haladéktalan felújítására szólítva fel.

Az orosz földgáz legnagyobb német importőre, az E.ON Ruhrgas  vasárnapi nyilatkozatában annak a reménynek adott hangot, hogy az  orosz-ukrán kormányfői megállapodást követően a szállítások  felújítására a lehető legközelebbi jövőben sor kerül.  A esseni  konszern szóvivője a feleket az ehhez szükséges műszaki feltételek  haladéktalan megteremtésére szólította fel.

Az E.ON ugyanakkor azt ígérte, hogy addig is folytatja a  rendkívüli szállításokat a vita miatt leginkább sújtott közép- és  kelet-európai országok megsegítésére, különös tekintettel a balkáni  államokra, köztük Szerbiára és Bosznia-Hercegovinára.

Az elmúlt hetek konfliktusa Németországban is  erős politikai  megütközéshez vezetett. Angela Merkel kancellár múlt pénteken  Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt fogadva Oroszországot és Ukrajnát  egyaránt felelőssé tette a történtekért, s figyelmeztetett annak  veszélyére, hogy a történtek a Gazprom, s egyben Oroszország  szállítói megbízhatóságának számottevő csökkenéséhez vezethetnek.

Az oroszországi gázstop Németországban annak ellenére sem  okozott különösebb gondot, hogy a felhasznált német készletek  csaknem 40 százaléka orosz forrásból származott. Az ország  ugyanakkor növelni tudta beszerzéseit más forrásokból, elsősorban  Norvégiából és Hollandiából. Az elmúlt 48 órában ugyanakkor ismerté  vált, hogy vészesen megcsappantak, a korábbi mennyiség csaknem  felére csökkentek a német gáztartalékok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.