A magyarok harmada spórol csak előre a nyugdíjasévekre

A magyar befektető extrém biztonságot és extrém hozamot vár el nyugdíjcélú megtakarításainak kezelőjétől. Ennek nem egyszerű eleget tenni.

Minden felnőtt tudja, de csak egyharmaduk tesz is annak érdekében, hogy nyugdíjasként ne szenvedjen szükséget. Ráadásul a megtakarítók jellemzően illuzórikus elvárásokat fogalmaznak meg: extrém biztonságot és extrém hozamot várnak el a befektetéseiket kezelő intézményektől – derül ki a GfK Hungária februárban készített reprezentatív felméréséből, amelyet a Raiffeisen Capital Management (RCM) megbízásából készített.

Christa Bernbacher, az RCM képviseletében a felmérés eredményeit bemutató sajtótájékoztatón kifejtette: nagyon alacsony a megtakarítási hajlandóság, a lakosság 58 százaléka semmit sem tesz a nyugdíjkiegészítés érdekében. Úgy vélte, sosem késő elkezdeni, akár havi 30 euró, azaz kilencezer forint befizetésével is hosszú távon megfelelő biztonságot nyújtó megtakarítást lehet felhalmozni.

A lényeg a rendszerességen van – tette hozzá. A kutatásból az is kiderült, hogy nagyon magas az ismerethiány és a bizalmatlanok aránya sem lebecsülendő. Az öngondoskodás jelentőségét viszont egyre többen kezdik felismerni, főként a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosítását követő bizonytalanság hívta fel erre a figyelmet. Bacher János, a GfK Hungária kutatásvezetője szerint is fordulópontot jelentett a magán-nyugdíjpéntári megtakarítások ügye, ami meg is jelenik a 849 fő válaszaiban.

Az öngondoskodást 22 százalékuk rendkívül fontosnak, 34 százalékuk fontosnak tartotta. A magasabb jövedelműek és a magasabb végzettségűek körében a legjellemzőbb az öngondoskodás, kétharmaduk foglalkozik a kérdéssel. A megtakarítók közül 40 százalék nyilatkozott úgy, hogy az életszínvonalát szeretné megőrizni a nyugdíjasként is, 19 százalék viszont az állami nyugdíjban nem bízik, 16 százalék pedig az alacsony állami nyugdíjtól való félelmében választja az öngondoskodást.

Arra a kérdésre, hogy jelenlegi jövedelmükhöz képest mekkora nyugdíjat szeretnének, 30 százalék a mostani bérének megfelelő összeget jelölt meg, de csak tíz százalék bízik abban, hogy az általa remélt nyugdíjat meg is fogja majd kapni.

A dolgozók 35 százaléka öngondoskodik, vagy munkáltatója teszi ezt meg helyette. Felük a magánkasszák ügyfelei, klasszikus életbiztosítással harmaduk, míg befektetési alapokkal csak a 3 százalékuk rendelkezik. Utóbbiak az összes válaszadó mindössze egyetlen százalékát képezik.

A befektetéseknél 60 százalék a forint alapú befektetésekben gondolkodóak aránya, és a többség azt szereti, ha magyar eszközökbe fektetik be a pénzét. A válaszadók 46 százaléka a vegyes mix mellett dönt, azaz devizában, kötvényekben, részvényekben egyaránt tartanák a pénzüket.

Tőkevédett befektetés 68 százalékukat érdekli. Fontos a rugalmasság, hogy bármikor ki tudjanak venni vagy hozzátenni a befektetéseikhez. Ezt 39 százalék jelölte meg, míg 33 százalék az adókedvezményt is kihasználná. Tíz százalékos hozammal a válaszadók 27 százaléka elégedne meg, míg 6 százalékos hozamgarancia minden harmadik válaszadó számára kevésnek találtatik.

Akik nyugdíjcélú megtakarításukat befektetési alapban tartanák, azok számára kulcskérdés az átláthatóság, az örökölhetőség és a megbízhatóság. E szempontokat 64 százalék jelölte meg. Nagyon magas a bizonytalanok aránya, mert keveset tudnak a termékekről, s ezért profi befektetők segítségére tartanak igényt.

Független pénzügyi tanácsadók segítségére számít a megkérdezettek egyharmada. Érdekesség, hogy az állam tanácsadói szerepe 20 százalékkal következik, megelőzve a bankokat és a biztosítótársaságokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.