Alacsonyabb mobiltarifák jönnek?

Csökkenti a mobilszolgáltatók hívásvégződtetési díját (azt a díjat, amit percenként egy szolgáltató felszámol a másiknak, ha egy idegen hálózatból hívják az ügyfelét) április elsejétől az NMHH. Ez látványosan kedvez a három közül egy piaci szereplőnek, és a később piacra lépő Diginek is jó lehet. A határozat terve kiverte a biztosítékot a piacon, mégis ez a szabály lép életbe.
Kiverte a biztosítékot egyes szolgáltatóknál a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság azon terve, hogy a jelenlegi 7,06 forintról 1,71-forintra csökkentenék a hívásvégződtetési díjakat - mondta Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, amikor bejelentette: április elsejétől ezt a díjat fizetik majd a szolgáltatók egymás között. A nagykereskedelmi árnak is felfogható díjat egy szolgáltató akkor fizeti a másiknak, ha az ügyfele „áttelefonál" egy másik szolgáltató előfizetőjének. A díjat percenként számlázzák.

Mivel a sok előfizetővel rendelkező szolgáltatóknál a bejövő hívások is nagy számban vannak, a nagyobb cégeknek nagyobb bevétele van ebből, a kisebbeknél pedig a kiadás nagyobb e téren, tehát, ha csökken a hívásvégződtetési díj, az a kisebb szereplőknek kedvez. Jelen esetben tehát az intézkedés hátrányosan érinti a Telekomot és bár kevéssé, de a Telenort is, örülhet viszont a Vodafone és a hamarosan piacra lépő Digi.

- Ez nem olyan díjcsökkentés, amely egyértelműen rossz minden mobilszolgáltatónak – erősítette meg az előbbi gondolatmenetet Beke Nándor, a hatóság szabályozási igazgatója, aki hozzátette: a lengyel Ernst and Young készítette a határozathoz a háttértanulmányt. Az unió a határozat-tervezetet egy marginális észrevétel mellett véleményezte.

- Első blikkre nem könnyű belátni, hogy miért hoz bevételt a díjcsökkentés, de reményeink szerint azt hoz, valamint ösztönzi a szolgáltatókat az innovatív díjcsomagok bevezetésére – tette hozzá Beke Nándor. Hogy az intézkedés mit hoz majd, azt egyelőre nem tudni, az viszont tény: Európában a második legalacsonyabb ez a nagykerár.

Meglehetősen sok kérdést vet fel, amit információink szerint a Telekom forszírozott is a tárgyalások során, hogy a 4G hálózat építésének költségeit nem kalkulálták be a végződtetési díjakba, annak ellenére, hogy egyre nagyobb hangforgalom megy ezen a hálózaton keresztül. – Lehet ez ellen bíróságra menni – kommentálta az igazgató a kérdést. A díjmeghatározás során a 2012-es forgalmi adatokat vették figyelembe – mondta Beke Nándor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.