Alább hagyott a PEMÁK-láz

Az előző havi kiugró értékesítést követően júniusban jelentősen lassult a Prémium Euro Magyar Államkötvény (PEMÁK) eladási üteme.

Az előző hónapban 19 millió euró értékben vásároltak a befektetők ebből az állampapírból – derül ki az ÁKK közleményéből. A teljes állomány közel 1,66 milliárd euróra emelkedett a hónap végére.

Az idei hat hónap állománynövekménye 1,35 milliárd euró. Ebből a mennyiségből a június havi 19 millió eurós növekedés kevésnek mondható. A befektetők ebben a hónapban csupán 37 ezer euró értékben váltottak vissza a kötvényből. A teljes állományt tekintve a háztartások részaránya 13,4  százalék, a belföldi intézményi befektetőké 83,0 százalék, a külföldieké pedig 3,6százalék.

Az első két sorozatból több lépésben összesen közel két milliárd euró került értékesítésre. A harmadik, jelenleg megvásárolható 2016/Y megnevezésű államkötvényből, a folyamatos értékesítés biztosítása érdekében 500 millió euró mennyiség bocsátott ki az ÁKK Zrt, melynek jelenleg 3,95 százalék a kamata. A kamat alapját – az időközben jelentősen lecsökkent eurózóna infláció miatt - 1,7 százalék, a prémiumot pedig 2,25 százalékoben határozta meg az ÁKK. Zrt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.