Aktivizálta magát az APEH

Tizenkét százalékkal nőtt az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) által 2008-ban feltárt bűncselekmények száma, míg az elkövetési érték 157 százalékkal volt magasabb a 2007-es évinél.

Az adóhatóság 2008. évi tevékenységéről készült tájékoztató szerint a hivatal ellenőrzési és behajtási szakterületei tavaly 1963 bűncselekményt  tártak fel, 12 százalékkal többet, mint 2007-ben. Az igazgatóságok 1260, a szerencsejáték felügyeleti főosztály munkatársai pedig 16 esetben tettek büntetőfeljelentést  (egy feljelentéshez több bűncselekmény is kapcsolódhat).

Az állami adóhatóság hatáskörébe tartozó adókra és a központi  költségvetési támogatásokra elkövetett csalások és adócsalások száma  tovább emelkedett, s részarányuk megközelíti az 50 százalékot. A feltárt bűncselekmények elkövetési értéke megközelíti a 82 milliárd forintot, ami igen jelentős, 157 százalékos emelkedés az  előző évhez képest. Az egy feljelentésre jutó összeg 64 millió forint, ez 116 százalékkal több, mint a 2007. évi érték.

A feltárt összeg 84 százaléka kapcsolódott a legnagyobb számban  (751) elkövetett adócsalás bűntetthez. Az átlagos elkövetési érték  kiemelkedően magas az adócsalásoknál (92 millió forint) és a csalásoknál (62 millió forint), valamint a sikkasztásnál, ahol megközelítette a 15 millió forintot. Az elkövetők összetételét tekintve a feljelentett 1.402 elkövető  több mint egyharmada ismeretlen, az ismertté vált elkövetők 47 százaléka gazdasági társaság képviselője vagy tagja, 7 százaléka  egyéni vállalkozó, 9 százaléka pedig magánszemély.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.