Már az első negyedévben lehet devizakötvény aukció

A tavalyinál jövőre kisebb összegű kibocsátást tervez a Államadósság Kezelő Központ - jelentették be. Hozzátették 1,5 milliárd euró összegű deviza kötvénykibocsátással is kalkulálnak, amiből ha piaci körülmények lehetővé teszik, már ez első negyedévben látni lehet valamit.

A kincstári kör teljes nettó finanszírozási szükséglete 870 milliárd forint lesz 2010-ben - hangzott el a Államadóság Kezelő Központ csütörtöki sajtótájékoztatóján. Ez központi költségvetés által megállapított - privatizációs bevételek nélküli - 836 milliárd forintos pénz-, az ezt „kiegészítő", a társadalombiztosítási alapoknál keletkező 69 milliárd forintos hiányból áll össze, amit csökkent az állami alapok elkülönített 35 milliárd forintos többlete.

Kifejtették: a mérséklődő deficit és lejáratok miatt várhatóan csökken a bruttó kibocsátási igény. A tavalyi 7572 milliárd forintos bruttó értékesítéssel szemben jövőre 17 százalékkal kevesebb 6262 milliárd forint összegű kibocsátást terveznek a teljes finanszírozási igény biztosításához. Hozzátették az Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság által biztosított hitelkeretből a további tételeket már nem kívánnak felhasználni, ám a már lehívott, de fel nem használt, betétben lévő forrásokat az államadósság finanszírozásba szeretnék bevonni.

Elhangzott a tervekben szerepel egy körülbelül 1,5 milliárd eurós kötvénykibocsátás is. Ezzel úgymond a piacot szeretnék tesztelni, a reakciókat megfigyelni. Amennyiben a piaci körülmények megfelelőek lesznek, akkor már az első negyedévben ilyen aukcióval megpróbálkoznak, azt azonban, hogy az említett összeget egyszerre vagy több részletben dobják piacra, azt nem fejtegették a szervezet vezetői.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.