ÁKK: a hozam miatt nem voltak elfogadhatók az ajánlatok

Megfelelő volt a kereslet az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) szerdán rendezett államkötvény-csereaukcióján, ugyanakkor az elmúlt napokban, illetve szerdán bekövetkezett hozamváltozások miatt az ÁKK nem élt a futamidő-hosszabbítás adta lehetőségekkel.

Megfelelő volt a kereslet az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) szerdán rendezett államkötvény-csereaukcióján, ugyanakkor az elmúlt napokban, illetve szerdán bekövetkezett hozamváltozások miatt az ÁKK nem élt a futamidő-hosszabbítás adta lehetőségekkel – közölte a társaság az MTI-vel.

Az ÁKK szerdai államkötvény-csereaukcióján két, 2013-ban lejáró államkötvényt lehetett az aktuálisan értékesített 10 éves futamidejű államkötvényre cserélni maximum 5-5 milliárd forint összegben. A két aukcióra a közlemény szerint összesen 13 milliárd forint összegű csereajánlat érkezett, vagyis "a kereslet megfelelően alakult".

Az adósságkezelő kiemeli, hogy a csereaukciók célja az államadósság futamidejének meghosszabbítása, miközben az adott évi finanszírozást közvetlenül nem befolyásolják, tehát kizárólag a futamidő változik a csere során. A szerdai aukció kapcsán a közleményben megjegyzik: "pozitívumnak kell tekinteni, hogy jelentős összegben kívántak a piaci szereplők futamidőt hosszabbítani a jelenlegi piaci környezetben". Az elmúlt napokban, illetve szerdán bekövetkezett hozamváltozások alapján azonban az ÁKK úgy ítélte meg, hogy az állam számára nem éri meg a futamidő meghosszabbítása az adott hozamok mellett, ezért nem élt a lehetőséggel, s mind üzleti, mind piaci szempontból ezt tekinti a legkedvezőbb megoldásnak – áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.