Kivár a kötvénykibocsátással az Államadósság Kezelő

Az év elején most kedvezőbb a finanszírozási helyzet, mint amilyen 2015 ugyanezen időszakában volt – mondta Barcza György, a Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy csütörtöki háttérbeszélgetésen. Mindez arra vezethető vissza, hogy idén jóval kevesebb az adósságlejárat, amely csökkenő finanszírozási kockázatot jelent Magyarország számára. (Tavaly januárban és februárban összesen 728 milliárd forint alapú adósság járt le, 1,5 milliárd dollárral együtt, idén viszont csak 455 milliárd forint alapú állampapír fut ki.)

A devizakölcsönök lejáratai csak márciustól lesznek esedékesek, s addigra biztonsággal megnövelhető a likvid eszközállomány. Ez ugyan növeli az adósságot, de ez átmeneti, hiszen a lejáró kölcsönök kifutásakor ez csökken. Barcza György hangsúlyozta, hogy ebben nincs semmi rendkívüli, hiszen év közben lehet jóval több likviditás az adósságcél teljesítésének veszélyeztetése nélkül, a likviditást az év végére való tekintettel lehet majd mérsékelni. Óvatosak vagyunk: van egy alappályánk, nem öntünk állampapírt a piacra.

Az ÁKK egyébként változatlanul azzal számol, hogy „lehet devizakötvény-kibocsátás idén, azaz ha szükséges, akkor lesz ilyen aukció" – mondta Barcza. Megnézzük, milyen a finanszírozási környezet. Ebben az is benne van, hogy a bankrendszer hogyan reagál a MNB állampapír-vásárlást ösztönző törekvéseire. A mostani állapotok szerint nincs erre szükség. A cél egyébként változatlanul az, hogy az államadósságon belül a forintadósság aránya emelkedjen. Egyelőre nem látunk okot, hogy változtassunk a terven – a finanszírozási tervekben szerepel idei devizakötvény-kibocsátás 1 milliárd eurónyi értékben –; ha lesz devizakötvény-aukció, annak időzítése a piaci folyamatok alakulásán múlik – ismételte meg. Felminősítéssel kapcsolatos kérdésünkre az ÁKK vezetője csak annyit jegyzett meg: az általában segít, akkor azért csökkenni szoktak a hozamok.  

Arra a felvetésünkre, hogy idén terveznek-e új lakossági állampapírt a piacra vezetni, Barcza úgy válaszolt: folyamatosan nézik, hogy a rendszert hogyan lehet frissíteni. Ebben lehetnek változtatások, de új termékről, termékekről nem beszélt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.