Aki teheti korkedvezményes nyugdíjba menekül

Az idei első negyedévben a tavalyinál kétszer többen kezdeményezték korkedvezményes nyugdíjazásukat Csehországban. Az ok: a nyugdíjrendszer tervezett átalakítása, amely a kedvezmények szűkítésével, a nyugdíjak értékének csökkentésével és a kedvezmények megnyirbálásával jár.

Március végéig a tavalyi adatokhoz képest Csehországban megduplázódott azoknak a száma, akik korkedvezményes nyugdíjaztatásukat kérték. Szeptemberig a jelenleginél is nagyobb rohammal számolunk – jelentette be tegnap a cseh társadalombiztosító szóvivője. Jana Buranová ezt azzal magyarázta, hogy októbertől lép életbe az úgynevezett kis nyugdíjreform, amelynek részeként az eddigiektől eltérő módon számítják ki a járandóságok összegét, s fokozatosan megemelik a nyugdíjkorhatárt.

Eddig évente egységes százalék alapján növelték meg a nyugdíjakat, ám ezt a kulcsot idén a cseh alkotmánybíróság érvénytelenítette. A testület indoklása szerint a szolidaritásnak nem lehet nagyobb szerepe az érdemnél, vagyis annál a szempontnál, hogy az érintett személy aktív évei során mekkora összeget fizetett be a nyugdíjalapba. A verdikt alapján a cseh kabinet más kritériumot állapított meg, amelyben az eddigi béreknek nagyobb jelentőségük lesz hatályos. Ennek alapján októbertől a leendő nyugdíjasok mintegy húsz százaléka a jelenlegi feltételekhez képest több, hetven százaléka viszont kisebb járandósággal számolhat.

További változás lesz, hogy az 1956 után születetteknél fokozatosan emelkedik a korhatár: a férfiaknál évente két, a nőknél négy hónappal. A tervek szerint 2041-től mindannyian 66 évesen és nyolc hónaposan lennének jogosultak nyugdíjba vonulni. Több neves prágai orvos szerint a lakosság többségének egészségi állapota nem teszi lehetővé a tervezett mértékű emelést, amely ellen a szakszervezetek is tiltakoznak.

A teljes nyugdíjreform 2013-ban indul. Ekkorra kétpilléres nyugdíjrendszert és magánpénztárakat hoznak létre. Azoknak, akik 1977 után születtek, jövő júliusig kell dönteniük, hogy belépnek-e valamelyik magánnyugdíjalapba. A belépés nem lesz kötelező, viszont aki így határoz, az később nem gondolhatja meg magát. Akik ezt a megoldást választják, azok másfél év múlva a szuperbruttó bérük 28 százalékából – amennyit jelenleg a szociális járulékokra fizetnek – hármat az általuk kiválasztott magán nyugdíjalapba utalnak. Olyan nyugdíjalap is indul, amely kizárólag garantált állampapírokba fektet be.

A nyugdíjreform sarkalatos pontjairól már megszületett a kormánykoalíciós egyezség. A végszavazás azonban késhet, mert a Közügyek (VV) kormánypárt vezetői tegnap bejelentették, hogy addig nem támogatják a reformcsomagot, ameddig Petr Necas kormányfő nem váltja le a korrupciógyanúba keveredett minisztereket. A nézeteltéréseket a miniszterelnök még e héten a kormánykoalíciós tanácson szeretné elsimítani.

Nő az áfa

A nyugdíjreform finanszírozása, valamint a társadalombiztosítás anyagi gondjainak enyhítése érdekében Csehországban 2013-tól egykulcsos, 17,5 százalékos lesz az általános forgalmi adó (áfa). Kivételt csupán a kenyér, a tej, a burgonya, a nyers zöldség, a feldolgozatlan hal, a tejből készült gyermekételek, valamint a diabéteszben és más, anyagcsere gondokkal szenvedő betegek számára készült élelmiszerek áfája jelent, amely tíz százalék marad. A cseh kabinet a megemelt áfából évente legalább 60 milliárd korona (hozzávetőleg 660 milliárd forint) bevétellel számol. Ebből húszmilliárdot az állami nyugdíjrendszer kieső részének pótlására, tíz milliárdot a társadalombiztosító kasszájának feltöltésére, négymilliárdot a jelenlegi nyugdíjak egyszeri kiigazítására, a többit pedig jóléti kiadásokra, illetve a várható áremelkedések miatt a szociálisan rászoruló családok és személyek kompenzálására fordítanak. Miroslav Kalousek pénzügyminiszter szerint az áfa megemelése miatt jövőre 3,5 százalékkal növekedhet az infláció, az átlagos cseh háztartás havi kiadásai mintegy háromszáz-négyszáz koronával emelkedhetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.