Akasztófával tüntetnek az ukrán jegybank-elnök ellen

Félezren követelik Lemberg utcáin az ukrán jegybank-elnök, Volodimir Sztelmah lemondását. A kis- és középvállalkozások képviselői, akik nem jutnak betétjeikhez, őt tartják felelősnek a súlyos gazdasági válságért.

Kis és közepes vállalkozások képviselői meghatározatlan idejű tiltakozó megmozdulásba kezdtek szerdán a nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv). Az ukrán jegybank-elnök, Volodimir Sztelmah távozását követelik a pénzintézet éléről.

A bank területi kirendeltségénél mintegy félezer ember gyűlt össze, köztük kereskedelmi bankok befektetői, akik nem jutnak betétjeikhez. A tüntetők egy jelképes akasztófára bábut függesztettek fel, rajta az "ukrán nép" felirattal. Transzparenseiken azt hirdetik, hogy nem kérnek a "hitelrabszolgaságból" és a bankok önkényéből.

A pórul járt befektetők haragja az ukrán nemzeti bank elnökére zúdul, mert Sztelmahot tartják a súlyos gazdasági válság felelősének. A lembergi tüntetők radikális eszközök bevetésétől sem riadnak vissza céljaik elérése érdekében, és igyekeznek más régiók lakosságát tiltakozó megmozdulásokra buzdítani. Készek akár Kijevbe is elküldeni a kisemmizetteket.

Az ukrán parlament január 26-án felmentette tisztségéből Sztelmahot, de Viktor Juscsenko elnök az alkotmánybíróságnál emelt panaszt a döntés ellen. Az államfő a hét végén megegyezett Julija Timosenko miniszterelnökkel arról, hogy Sztelmahot legalább az elnökválasztási kampány végéig hivatalában tartják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.