Akar többet keresni? Dolgozzon Romániában!

Magyar munkavállalókat toboroznak hazánkban a román cégek. Állásbörze már volt, Bihareresztesről Nagyváradra menetrend szerint járnak a buszok.

Egyre több romániai cég Magyarországon keres munkaerőt a határ menti városokban működő telephelyeire - írja az mno.hu. A lap szerint mindez középtávon jelentős változásokat eredményezhet a két ország munkaerőpiacán. A nagyváradi ipari parkban megtelepedett üzemekbe például a jelentős munkanélküliségtől sújtott Biharkeresztesről és vonzáskörzetéből várnak dolgozókat.

Megfordul a trend a határmenti munkaerőpiacon: míg a kilencvenes években Erdélyből az anyaországba irányult a munkaerő áramlása, addig napjainkban Magyarországról toboroznak dolgozókat a román cégek. Mindez azzal magyarázható, hogy miközben Románia nyugati régiójának nagyvárosai az elmúlt években látványos gazdasági fejlődésen mentek keresztül, a kelet-magyarországi megyék nem tudják tartani a lépést.

A Hajdú-Bihar megyei Biharkeresztesen a napokban nagyváradi kereskedelmi társaságok rendeztek állásbörzét a helyi érdeklődők számára. A közel kétszázezres lélekszámú Nagyváradról és vonzáskörzetéből becslések szerint mintegy hétszázan költöztek át az elmúlt években Biharkeresztesre, ahonnan a szülők és a gyerekek naponta ingáznak a határ túloldalára dolgozni, illetve tanulni. Ezt a helyzetet felismerve lépett nemrég a nagyváradi tömegközlekedési vállalat, amely szeptembertől újraindította a két helység közötti menetrend szerinti autóbuszjáratát.

A költségek egy részét a váradi Auchan fedezi, amely azzal a szándékkal szállt be az üzemeltetésbe, hogy – tekintettel a magyarországi vasárnapi zárva tartásra – főleg hétvégenként vásárlókat vonzzon áruházába.

A váradi Eurobusiness Park ipari övezetben működő cégek kétszáz állást hirdettek meg kimondottan biharkeresztesi munkavállalók számára. A pénteki állásbörzén öt nagybefektető kínált munkalehetőséget, többnyire szalag melletti munkavégzésre, betanított és szakmunkások, valamint mérnökök számára.

Magyarországi dolgozókat keres 80 millió eurós beruházással létrehozott váradi üzemébe a háztartási és ipari berendezéseket gyártó amerikai Emerson, az elektronikai szolgáltatásokat végző kanadai Celestica, a fém alkatrészeket előállító brit Faist Mekatronic, a Plexus, és a számítógépeket, valamint elektronikai cikkeket gyártó Shinheung Electronics.

Barabás Ferenc, a mintegy tizenöt százalékos munkanélküliséggel küzdő Biharkeresztes polgármestere számottevő érdeklődést tapasztalt a településén megrendezett munkaerő-toborzón. Mint mondta: biztató munkakörülményeket, teljesítményalapú fizetéseket és béren kívüli juttatásokat ígértek a cégek, ami elsősorban azoknak a közfoglalkoztatottaknak jelent jó lehetőséget, akik itthon ennél kevesebbet keresnek.

Huszár István nagyváradi alpolgármester szerint a Biharkeresztes és Nagyvárad közötti 17 kilométer nem távolság annak, aki dolgozni akar. Ha figyelembe vesszük, hogy Magyarországon szociális segélyből és közmunkából legfeljebb 75 ezer forintot kereshet valaki, Nagyváradon viszont egy segédmunkás minimálbére 80 ezer forintnak megfelelő összegnél kezdődik, akkor a romániai bérezés is versenyképes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.