Akár demonstrációt is tarthatnak a tejtermelők

Kijelölték a tejtermelők a felelős személyeket tegnapi egyeztetésükön egy esetleges tejpiaci demonstráció megszervezéséhez, de a megmozdulásokról egyelőre nem hoztak konkrét döntést – írta az agrarszektor.hu Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSZSZT) ügyvezető igazgatóját idézve. A gazdálkodók szerint szükségessé válhat a határozottabb fellépés, de ezt attól tették függővé, milyen eredményeket hoz a szaktárcában szervezett ma délutáni tárgyalás, amelyen a tárca képviselői mellett a feldolgozók és a kereskedők vesznek részt.

A termelői aggodalmakat az növeli, hogy a prognózisok szerint a közeljövőben nagy mennyiségű tejtermék-készlet kerülhet az uniós piacra. Az év első felében a tejtúltermelés miatt nyomott volt piac, s a tételeket visszatartották. Most viszont az azonnali üzletkötéseknél már látszanak annak jelei, hogy újra normalizálódhat a piac, ez pedig vonzó helyzetet teremthet ahhoz, hogy a felhalmozott készleteken túladjanak a termelők, még úgy is, hogy bár veszteségeik vannak, de azok jóval szerényebbek a néhány hónappal korábban kalkuláltnál. 

Ennek következménye az lehet, hogy egyes – elsősorban német, cseh, szlovák, lengyel és holland - tejtermékek dömpingáron jelennek meg a magyar piacon, ez pedig a hazai tejfelvásárlási árak drasztikus eséséhez vezethet.

Mélykúti Tibor, aTSZSZT elnöke a Népszabadságnak azt mondta, a mai tárgyalásokon arra szeretnének ígéretet kapni, hogy a kereskedelmi láncok önkontrollt gyakorolnak és kevesebb import tejterméket vásárolnak a jövőben. Különösen az UHT tej és a trappista típusú sajtok esetében szeretnék ezt elérni. Mint megjegyezte valóban van azzal kapcsolatban félelem, hogy jelentősebb külföldi szállítmányok jelennek meg a magyar piacon, miután az elmúlt hetekben Európában a nagyon meleg időjárás miatt, s az ebből fakadó termeléscsökkenés miatt a nyerstej ára 30 százalékkal emelkedett.

Mint mondta: nem indokolt, hogy import termékeket vásároljanak a kereskedők. Ráadásul az élelmiszerbiztosnági kockázata is van ezeknek a tételeknek, a magyar készletekről pedig "lehet tudni, hogy tej" – fejtette ki. Hozzátette: helyzetüket nehezíti, hogy a környező országban nincs olyan arányban magyar termék a polcokon, mint itthon import, e mellett pedig az árak sem olyan alacsonyak ott, mint magyarországon. Ez azt mutatja ott jobban megoldották a piacvédelmet.    

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.