Akadt olyan, ami belerondított a munkanélküliségi mutatóba

Nem jó irányba mozdult a hazai munkanélküliségi mutató. Tavaly november és idén január között ugyanis 7,4 százalékra emelkedett a ráta a legfrissebb közlés szerint, amely az október és december közötti három hónapnál, azaz az előző időszakhoz képest 0,3 százalékponttal magasabb. A munkanélküliek 330,2 ezres száma viszont 1,4 százalékpontos csökkenést jelent az előző év ugyanezen időszakához képest.

Az említett emelkedő munkanélküliség csupán a szezonális hatásoknak tudható be, az azoktól megtisztított adatok szerint továbbra is kedvező a kép, és még a közfoglalkoztatás nélküli mutató is bővülést jelez – írja a portfolio.hu.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint nem meglepőek a KSH legfrissebb adatai, januárra minden évben emelkedik a munkanélküliség az előző, tavalyi utolsó negyedévhez képest szezonális hatás miatt. Hozzátette: idén a munkanélküliség további csökkenésére számítanak, de az eddiginél lassabb ütemben.

Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint összességében a foglalkoztatás további emelkedésére, és a munkanélküliségi ráta csökkenésére lehet számítani az idei év közepétől.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.