Airbus A320: magyar beszállító Nyírbátorból

Átadták a német Diehl Aircabin Gmbh. repülőgép-alkatrészgyárát pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban.

Az Airbus A320-as repülőgépcsaládhoz ajtó- és ajtókeret-burkolatokat, valamint klímacső-elemeket gyártó üzemegység kialakítására összesen 1,5 milliárd forintot fordított a német konszernhez tartozó Diehl Aerosystems, amely a beruházáshoz a saját tőke mellett pályázaton 200 millió forintos uniós támogatást is elnyert - mondta Krasznai Attila, a Diehl Aircabin Hungary Kft. minőségirányítási vezetője.

A Diehl-csoport első, Németországon kívüli gyáregységében már elkezdődött a termelés; a nyírbátori leányvállalat üzemében jelenleg 70 főt foglalkoztatnak, a dolgozói létszámot év végére 160-170, 2015-re pedig a tervek szerint 240 főre bővítik.

Az ünnepélyes átadáson Thomas Diehl alapító-tulajdonos felidézte: a cégcsoport 2011 áprilisában alapította meg a Diehl Aircabin Hungary Kft.-t, amely 2012 eleje óta fokozatosan építi fel termelését. A 20 ezer négyzetméter területű, termelőcsarnokot, oktatási termeket és irodahelyiségeket magában foglaló nyírbátori üzemben jelenleg naponta 40 alkatrészt készítenek, a termelési volument 2013 év végéig azonban megtízszerezik.

Ezzel párhuzamosan bővül a termékpaletta, később már az Airbus A330-as és A350XWB-es típusokhoz is készítenek majd termékeket, utóbbi típusnál például a szigeteléseket gyártják majd Nyírbátorban - tette hozzá Thomas Diehl.

A magyarországi termelőegység létrehozása a Diehl Aerosystems kapacitásának bővítését szolgálja - olvasható az eseményen kiosztott sajtóanyagban. Erre a közlemény szerint azért van szükség, hogy a repülőgép-társaságok által tervezett növekedési arányt az igényelt darabszámmal ki lehessen elégíteni, így tehát kiegészítő kapacitás létrehozásáról, nem pedig termelési csomagok Németországból való kihelyezéséről van szó.

Krasznai Attila a tervekről szólva elmondta: a nyírbátori cég ebben az évben 5 millió eurós árbevételt szeretne realizálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.