AIG: már 150 milliárdos a mentőcsomag

Biztos, ami biztos alapon az amerikai kormány a csaknem a duplájára növelte az AIG kisegítésére szolgáló csomagot. Így az idén már 37,6 milliárd dolláros veszteséget összehozó biztosító óriás hatszor annyi pénzhez jut, mint amennyit a Nemzetközi Valutaalap Magyarországnak szán.

Washington 150 milliárd dollárosra hizlalta a csőd közeli helyzetbe került American International Group (AIG) biztosítótársaság megmentésére létrehozott segélycsomagot. A legutóbbi verzióban szereplő 85 milliárd dolláros kölcsönt 60 milliárdosra csökkentették, ám 40 milliárd dollárért elsőbbségi AIG-részvényeket vesznek, továbbá 52,5 milliárd dollárért vásárolnak a biztosítótársaság birtokában lévő ingatlanfedezetű jelzálogpapírokból.

Az AIG irodaháza New Yorkban
Az AIG irodaháza New Yorkban

A Bloomberg megbízható forrásokból úgy értesült, hogy szeptember közepén átutalt hitelt kettő helyett öt év alatt kell visszafizetni, a lehívott összeg kamata pedig az eredeti 8,5 százalék helyett csupán három százalékkal haladja meg az irányadó három hónapos londoni bankközi kamatlábat (Libor).

Az új csomaggal Edward Liddy vezérigazgató egyúttal haladékot is kap arra, hogy az idén szeptember végéig összesen 37,6 milliárd dolláros veszteséget felhalmozó társaság visszafizesse adósságait. A cég egyes egységeinek eladásával szeretne ehhez forráshoz jutni, ám azokért - az AIG szorult helyzetét kihasználva - a potenciális vevők mélyen áron aluli összeget kínálnak.

A segélycsomag „újragombolását” okos ötletnek tartja Andrew Kligerman, a UBS elemzője, főként amiatt, hogy az AIG lélegzethez jut, nem hajtja az eladási kényszer, következésképpen az állam is jobb eséllyel kaphatja vissza majd a pénzét. A tőzsde kedvezően reagált a piaci értesülésre, az AIG árfolyama Frankfurtban 14 százalékot emelkedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.