AIG: bónusz helyett malus jár a főnököknek

Az AIG biztosítónak teljes egészében vissza kell fizetnie az adófizetőknek a vitatott jutalmakat, ezek összegével csökkentik a cégnek nyújtandó állami támogatást, közölte helyi idő szerint kedden Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter.

Az ősz óta az életben maradásért küzdő AIG amerikai biztosítónál tavaly 73 vezetőnek fizettek ki 1 millió dolláros vagy  annál nagyobb jutalmat, derült ki kedden a New York-i főügyész előzetes tájékoztatásából.
Geithner kongresszusi vezetőknek írt levelében közölte: levonják  a jutalmazásra kifizetett 165 millió dollárt a tervezett újabb, 30  milliárd dolláros állami támogatásból.

A pénzügyminiszter kifejtette, hogy a kormány további erőteljes  lépéseket tesz az AIG helyzetének rendezése érdekében. Ezt úgy kell végrehajtani, hogy csökkenjen a pénzügyi rendszert fenyegető  kockázat mértéke, illetve minimalizálni lehessen az adófizetők veszteségét.

A kormány eddig mintegy 180 milliárd dollárt hitelt nyújtott az  óriásbiztosítónak az életben maradáshoz, ezért cserébe 80 százalékos  tulajdonrészt szerzett a vállalatban. Az AIG nem reagált az  eseményekre, de Edward Liddyt, a cég vezérigazgatóját szerdán  hallgatják meg a képviselőház pénzügyi bizottságában.

A kongresszus mindkét házának vezetői, republikánusok és  demokraták egyaránt gyors fellépést, a jutalmak kemény  megadóztatását helyezték kilátásba. Nancy Pelosi házelnök azt  mondta, több bizottság dolgozik egy törvénytervezeten, amelyet talán  már a héten el lehetne fogadni.

- Az ország dühös, én is dühös vagyok (...) ennek véget kell  vetni, a megadóztatás az egyik út - mondta Max Baucus, a szenátus  pénzügyi bizottságának demokrata párti elnöke, aki rangidős  republikánus társával 70 százalékos adót javasolt kivetni az állami  segélyben részesített cégeknél kifizetett vezetői jutalmakra.

A jutalmakon túl szintén közfelháborodást keltett, hogy az AIG a  szövetségi segély egy részét - egyes értesülések szerint a felét, 93  milliárd dollárt, más információk szerint 120 milliárd dollárt - más  intézményeknek, köztük európai bankoknak juttatott. Hatalmas  összegeket kapott a Goldman Sachs bankcsoport, ezenkívül több  pénzintézet, egyebek mellett a Merrill Lynch és a Morgan Stanley  vezetői is extra juttatásokban részesültek az AIG segélycsomagjából.  A The Wall Street Journal egyenesen azzal vádolta meg a kormányt,  hogy pénzmosásra használta az AIG-t.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.