Ahol a zöld az úr

Lélegzik, tisztítja a levegőt, megköti a port és a szén-dioxidot, miközben üdeségének köszönhetően természetes hangulatjavító hatású is. A növényfal, avagy zöldfal ma már nemcsak a tűzfalakra kapaszkodó borostyán és vadszőlő alkotta növényszőnyeget jelenti, hanem a lakásbelsőkben is egyre kedveltebb dekorációs elem.

A modern, letisztult építészeti elemek mellé nem könnyű olyan (a szó átvitt értelmében sem) zöldmegoldást találni, amely harmonikusan kiegészíti az épített világot, legyen az kert, irodaépület vagy lakás. Nincs hely, nem passzol, sokat kell vele foglalkozni, macerás, nem tudjuk, melyik növénynek mire van szüksége – tipikus kifogások ezek, amelyeket a növények folyamatos gondozásától idegenkedők hangoztatnak.

Fotó: Greeringcity

Igénytelen

A zöldfalak valójában minimális vagy még annyi gondozást sem igényelnek, léteznek ugyanis automata öntözőrendszerrel egybeépített változatok is. Az első kétséget, hogy a növénygondozásban gyakorlatlan vagy egyszerűen csak feledékeny tulajdonos mellett nem pusztul-e majd gyorsan el a beültetett növénycsapat, hamar el lehet tehát oszlatni. Miután a növények úgynevezett szervetlen ásványi ültetőközegbe kerülnek, a gyomtalanítással sincs gond, mert ez az anyag nem gyomosodik, viszont alkalmas arra, hogy a növények számára fontos tápanyagokat tartalmazza.

Bent is kint a természet ennél aligha lehet közelebb a lakásban
Bent is kint – a természet ennél aligha lehet közelebb a lakásban
Greeringcity

Mint Tamási Alexandra, a Greenwall.pro cég zöldfalépítő cég szakreferense elmondja: a beltéri megoldások többnyire olyan zsebes rendszerek, amelyeknek a kiépítése egyszerű, és miután minden alkotóelemük cserélhető, egyszerűen karbantarthatók. A zöldfal az ablaktalan helyiségekben is kiépíthető, a LED-technológiának köszönhetően energiatakarékos formában lehet az éltető fényt biztosítani a növényeknek.

zAjvédőFAL az egyik hasznos kültéri megoldás (lent)
Zajvédőfal az egyik hasznos kültéri megoldás

Innovatív

A megoldások nemcsak egyedi formavilágúak, hanem környezetbarátok, modernek, hangulatosak, és szervesen illeszkednek az épített környezetbe. Nem véletlen, hogy a kereslet folyamatosan nő a beltéri termékek közül a legeredetibbnek számító zöldfal iránt. Erre a piaci lehetőségre ráérzett egy kínai cég, a Greeningcity is, amelynek munkatársa, Rácz Attila szerint meggyőzőbb érv aligha kell ahhoz, hogy saját irodánkba vagy lakásunkba zöldfalat építtessünk, mint az, ha a saját szemünkkel látjuk, hogyan mutat egy észrevehetetlen elemekből álló, csodás „lélegző” fal.

Falba való növényfajták

– vitorlavirágok (Spathiphyllum fajták)

– nyíllevél (Syngonium White Butterfly)

– rákvirág (Aglaonema fajták)

– szobapáfrány (Nephrolepis fajták)

– páfrány (Asplenium fajták)

– szobai futóka (Epipremnum fajták)

– szobalián (Scindapsus fajták)

– Philodendron fajták

– borostyán (Hedera fajták)

– flamingóvirág (Anthurium)

– kroton (csodacserje) (Codiaeum)

– zöldike (Chlorophytum)

– fikusz (Ficus repens)

– Pleomele fajták

– hegyipálma (Chamaedorea elegans)

– bokros dracéna (Dracaena surculosa)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.