Agrártámogatások: az államtól, Csányitól és Simicskától veszi el a pénzt Lázár

A Napi Gazdaság megjelentette azon cégek listáját, amelyektől elvehetik a területalapú támogatásokat, mert 1200 hektárnál nagyobb területre igényelték azt.

A Napi Gazdaság közzétett egy 400-as listát arról, mely vállalkozások igényelték a legtöbb területalapú támogatást, s amely tartalmazza azt is, hogy mekkora terület után igényelték azt. Mindez azért érdekes, mert Lázár János legújabb terve szerint 1200 hektár fölött nem jár támogatás.

A lista első helyén az állami Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. szerepel, amely 15 185,5 hektár után több mint egymilliárd forint támogatást kapott, a második helyen a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bóly Zrt. szerepel, a cég 14 274,6 hektár után 994,4 millió forintot kapott. A Mezort Zrt.-n keresztül Simicska Lajos közvetett tulajdonában álló Lajta-Hanság Zrt. 10 298,8 hektár után 717,4 milliót vehetett fel – derül ki a listából.

A szintén Csányi-érdekeltség Dalmand Zrt., 609,9 millió forint, az Agroprodukt Mezőgazdasági Termelő és Értékesítő Zrt. 586 millió, a Körös-Maros Nemzeti Park pedig 585 millió forint támogatást kapott tavaly. A papíron Dorogi Árpád zsirai lakos tulajdonában álló Mezőfalvi Mezőgazdasági Zrt. 547,2 milliót kapott.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn jelentette be, hogy a vidékfejlesztésre fordítható uniós forrásoknak kifejezetten a munkahelyteremtés lesz a célja a következő hét évben, a kormány ennek jegyében rendezi át a korábbi uniós támogatási rendszert. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint a nagybirtokok területalapú támogatásából 20 milliárd forintot kapnak az állattartók.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.