Agrárkamara: kedvező a környezetvédelmi termékdíj módosítása

Adminisztrációs és költségterhektől mentesülnek, főként a kisebb agrártermelők, a környezetvédelmi termékdíj szabályainak módosításával - véli a Magyar Agrárkamara az általa kezdeményezett törvénymódosításról, pénteki közleményében.

Úgy vélik, hogy a ma még hatályos szabályozás betartása szinte lehetetlen volt a termelőknek. A környezetvédelmi termékdíj bejelentési, nyilvántartási, bevallási és fizetési kötelezettségét januártól kevés adminisztrációval, átalányként teljesíthetik az érintettek, s évente csupán néhány ezer forintot kell fizetniük - sorolja az előnyök között a kamara.

A parlament a napokban módosította a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényt. A még hatályos jogszabály szerint a mezőgazdasági vállalkozásoknak az általuk használt csomagolóanyagok után környezetvédelmi termékdíjat kell fizetniük, nyilvántartásokat kell vezetniük, illetve a VPOP-nál regisztráltatni kell magukat. Mivel a most alkalmazott rendszer 2003 óta él, - az elévülési időt is figyelembe véve - 5 évre visszamenőleg kell adatokat szolgáltatni és - ha kell - termékdíjat fizetni.
Nem is a díj fizetése, hanem annak kizárólag elektronikus úton történő regisztrációját, nyilvántartásának vezetését, a VPOP felé történő adatközlést és a rendszer bonyolultságát tartották a legfőbb gondnak a termelők.

Különösen a kistermelők, őstermelők, akik alig képesek maguk teljesíteni a követelményeket, esetenként még a könyvelőjük sem vállalja a termékdíj kötelezettséggel kapcsolatos adminisztrációs terheket - hangsúlyozza a kamara.

A módosítást követően az átalányfizetést választók által fizetett termékdíj attól függ, hogy mennyi a gazdálkodó mezőgazdasági termelésből származó éves árbevétele. A 10 millió forint alattiak évente 2 ezer forintot, a 10-50 millió forint éves árbevételt elérőknek évente 7 ezer forint kell fizetniük, és 5 ezret azoknak a termelőknek, akik év közben vállnak kötelezetté és kérik a VPOP-nál az átalányt. A VPOP-hoz történő bejelentkezést egyszerűsített eljárásban kell majd megtenni, az átalányt pedig a tárgyévet követő március 31-ig kell megfizetni.

Azok az agrárvállalkozások, amelyek évente 50 millió forintnál nagyobb árbevételt érnek el a mezőgazdasági termelésükből, nem vehetik igénybe az átalányhoz kapcsolódó kedvezőbb lehetőséget.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.