Aggasztó adatok jöttek Németországból

A kedvező vállalati gyorsjelentések miatt emelkedő európai tőzsdeindexek gyors hátraarcot csináltak, miután Európa legerősebb gazdaságából a vártnál rosszabb makroadatok láttak napvilágot.

Három év óta a legnagyobb mértékű visszaesést szenvedi el a német feldolgozóipar júliusban. A Markit piackutató most publikált adatai szerint a beszerzési menedzserindex (PMI) értéke a júniusi 45 pontról 43,3 pontra esett, miközben a Reuters elemzői konszenzusa 45,3 pontra várta a gazdasági kilátások egyik legfontosabb indikátorát. Amennyiben a PMI 50 pont alatt van, az az adott iparág összehúzódását, ha felette, az a bővülését jelzi előre.

Elemzők szerint ez azt vetíti előre, hogy a német gazdaság a harmadik negyedévben is csökkenő teljesítményt mutat, s ez Magyarország számára is baljós jel. A legnagyobb felvevőpiacunkon tapasztalható lassulás automatikusan a magyar gazdaság kilátásait is rontja. Az viszont ma még elképzelhetetlen, hogy a 0,1 százalékos gazdasági növekedési reményeihez makacsul ragaszkodó kormány belássa tévedését, és recessziós előrejelzést tegyen.

Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza a Reutersnek elmondta, hogy nem is önmagában a német csökkenés, hanem annak mértéke ad okot komoly aggodalmakra. Az euró/dollár árfolyam rögtön reagált a rossz hírre, és a hétfőn, 1,2067-en beállított 25 havi rekordot a múltnak átadva 1,204-re gyengült. A legnagyobb európai vállalatok papírjait tömörítő FTSEurofirst 300 index 0,2 százalékkal csökkenve 10,22 pontnál jár.

Pedig a nap jól indult, a HSBC által számított kínai feldolgozóipari beszerzői menedzserindex a júniusi 48,2 pontról a „felezővonal” irányába mozdult el, s 49,5 pontos értéke jó jelnek tekinthető a világ második legnagyobb gazdaságának utóbbi időben egyre gyengébb kilátásait figyelembe véve. Kína a múlt hét végén 7,6 százalékos második negyedéves GDP-növekedésről számolt be, ami a csökkenő tendenciába illeszkedő sorozatban immár a hatodik ilyen adat.

Az euróövezet egészét tekintve sem sokkal jobb a helyzet. A feldolgozóipar és a szolgáltatás júliusi teljesítményére vonatkozó index 46,4 pont volt, ugyanannyi, mint júniusban, miközben elemzők ennél árnyalatnyit jobb adatra számítottak. Májusban 46,0 ponton állt az index. 

A feldolgozóipari mutató viszont csökkent júliusban, 44,1 pontra 45,1 pontról, a szolgáltatásban ellenben kissé nőtt, 47,6 pontra 47,1 pontról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.