Afganisztánban is viszik a használt magyart

Nagy az érdeklődés a magyarországi használt autók iránt, az olcsóbbakat a szerb kereskedők viszik, a drágább, fiatal járműveket a németek.

A Weltauto közleményében idézi a Központi Statisztikai Hivatal adatait, amely szerint tavaly 9851 kocsit vittek határon túlra a kereskedők, összességében 7,9 milliárd, átlagosan 882391 forint értékben. Ugyanebben az időszakban összesen 31313 használt gépkocsi érkezett cégeken és magánszemélyeken keresztül Magyarországra. Ez a mennyiség megközelítette az új autók forgalomba helyezésének számát.

A legtöbb autót Szerbiába és Németországba vitték Magyarországról. A szerb kereskedők inkább az olcsó, korosabb gépkocsikat preferálták, átlagosan a 300-500 ezer forintos autókat vittek ki. Németországból a 2 millió forint feletti kocsikat vásárolták, de előfordult 10 millió forint fölötti tranzakció is - mondta el Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója. Megjegyezte: az ilyen gépkocsikra egyébként itthon is lenne érdeklődő.

A közlemény ismerteti: tavaly a legnagyobb kereslet összességében az 1500-2500 köbcentiméter hengerűrtartalmú dízel kocsikra volt, ezekből vitték a legtöbbet, 5401 darabot külföldre. Kedveltek voltak az 1000-1500 köbcentis benzin, illetve benzin-gáz vegyes üzemű autók is, ezekből 2075 hagyta el az országot.

Az értékesítések során távoli országokba is regisztráltak eladást, vásároltak például Afganisztánból, Líbiából, Paraguayból, Malajziából, Angolából, Nigériából is. A legolcsóbb autókat ez utóbbi országból vásárolták (megközelítőleg, átlagosan 40 ezer forint értékben). A legdrágább, 30 millió forintos gépkocsikat Svájcban, és Luxemburgban helyezték újból forgalomba.

Horváth Zoltán szerint országszerte megfigyelhető, hogy élénkül az érdeklődés külföldről a magyar használt autók iránt, mivel itt  kedvező áron szerezhetőek be. A Weltauto hálózatában azonban mindössze egy-két márkakereskedés számolt be jelentősebb külföldi forgalomról. A magyarországi Weltauto hálózat 100-nál kevesebb járművet adott el tavaly külföldre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.