Áfaemeléssel tömheti be a lyukakat a kormány

Bukik a 13. havi nyugdíj és a pedagógus-életpályamodell idei bevezetése, ha a kormány ki akar kerülni a túlzottdeficit-eljárás alól – írja az Index. A gyatra és felültervezett gazdasági növekedés szertefoszlatja az álmokat, és újabb megszorításokra sarkallja a kormányt.

Az idei költségvetés már eleve csak a tartalékok zárolásával lenne tartható, a növekedést ugyanis megint túltervezték, mutatott rá az Európai Bizottság jelentése is a magyar elemzők által már hónapok óta hangoztatott veszélyekre. Ha ezen felül még a pénztárgépek bekötéséből és az útdíjból várt bevételek is elmaradnak, újabb kiigazításokra lehet szükség.

A mozgástér szűk, de Varga Mihály szerint mindenképpen tartani fogjuk a költségvetési hiánycélt. Ha tényleg tartják, idén sem a pedagógus-életpályamodell bevezetésére, sem a belebegtetett tizenharmadik havi nyugdíjra nem lesz mozgástér, ez lényegében nyilvánvaló – állapítja meg elemzésében az Index.

A bizottság számításai szerint Magyarország recesszióban marad idén, így államháztartási hiánya 2013-ban és 2014-ben is a GDP 3,4 százaléka lesz, ami pedig túl nagy ahhoz, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól. Ugyan az Európai Bizottság még nem vett figyelembe minden konszolidációs lépést, ezzel együtt is borítékolható, hogy nehezen kerülhető el az újabb kiigazító csomag tavasszal, az intézkedéseket várhatóan a konvergenciaprogram részeként ismertetik majd. Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében úgy vélte, nem kell foglalkozni az unió jóslataival, azok sosem jók, és az NGM szerint is tévednek Brüsszelben.

Bár Giró-Szász András kormányszóvivő hétfőn úgy még vélte: „kifejezetten pozitív üzenete van a piac felé is az Európai Bizottság Magyarországról szóló téli jelentésének”, a kormány következő pénzügyminiszterének várt Varga Mihály már az újabb kiigazítás lehetőségét is felvetette. Varga hangsúlyozta, a magyar kormány elkötelezett a hiánycél tartása érdekében, ha a kockázatok valóban fenyegetik a hiánycél teljesülését, akkor az erre a célra képzett bőséges tartalékokat használja fel a kormány.

Orbán Viktor miniszterelnök a Hír tv hétfői műsorában azt mondta, szerinte a költségvetés jó, a bizottság előrejelzése sem ad okot arra, hogy a kormány azon változtasson. Szerinte ha idén hozzányúlnak a költségvetéshez, az inkább jó hír lesz majd, úgy vélte: meg kell nézni fél év múlva, hogy hogyan teljesít a gazdaság, „jó esély van arra, hogy a pedagógus-életpályamodellt is be tudjuk vezetni.”

Az újabb kiigazításokban a kormányzati mozgástér már rendkívül szűk. A forgalmi típusú adókban így is rekorderek vagyunk, a személyi jövedelemadó emelése, a nyugdíjak szent tehénnek számítanak, az adóemelés vagy nyugdíjcsökkentés alighanem politikai öngyilkosság lenne. A vagyoni típusú adók bevezetését korábban kizárta a kormány. A kiadások további csökkentése, a szociális támogatások szűkítése terén pedig máris kérdéses, hogyan teljesíti a kormány a kitűzött számokat – írja az Index.

Könnyen elképzelhető a jövedéki adó további emelése, vagy egyes fogyasztási adók emelése, kiterjesztése. Bár sokkal nehezebben képzelhető el, hogy a kormány meglépne egy újabb áfaemelést, a hírek szerint már az előző csomagok idején is felmerült ennek a lehetősége. Ha a 27 százalékos kulcs 28-ra menne fel, az máris durván 150 milliárdot hozhatna a konyhára. Kiadási oldalon felmerülhet még a gyógyszerkassza további kurtítása, a büdzsé ugyan eleve 55 milliárd forinttal szűkösebb a tavalyi, 276 milliárd forintos tervnél, még így is több mint 60 milliárddal több pénzt fordítanak rá, mint amennyit a legutóbbi Széll Kálmán-tervben szántak rá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.