Áfaemelés nélkül is magas az infláció

Magyarország már nem inflációs rekorder az unióban, de az árnövekedési ütem még mindig magas. Januárban 3,7 százalékos volt az infláció, a rezsi nem csökkent, az adók emelkedtek és az állami szolgáltatások is drágultak.

Januárban 3,7 százalékos volt az infláció - a fogyasztói árak a Központi Statisztikai Hivatal szerint átlagosan ennyivel haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Tavaly decemberhez képest átlagosan 0,8 százalékkal drágult az élet, az elmúlt hónapban a leggyorsabb ütemben az élelmiszerek ára emelkedett  (1,6 százalékkal), januárban a zöldség- és gyümölcsfélékért 10 százalékkal többet kellett fizetni, mint decemberben.

Tovább növelte a személyes kiadásokat a fogyasztást terhelő elvonások emelése, a szeszes italok és dohányáruk januárban átlagosan 2,6 százalékkal kerültek többe a decemberinél a jövedéki adó növekedése miatt.

Az üzemanyagok ára 2,8 százalékkal ment feljebb. A háztartási energia 1,2 százalékkal drágult egy hónap alatt - a tízszázalékosnak hirdetett rezsicsökkentés hatása a számokban még nem látszik, hiszen januárban még a decemberi számlákat fizettük.

A KSH le is írja a közleményében, hogy "a vezetékes gáz és az elektromos energia árának januári 10 százalékos csökkentése a februári, míg a távfűtésé a január-márciusi árindexben fog megjelenni". Külön magyarázatra nem szorul viszont, hogy az állami szolgáltatások díjemelései már kiolvashatóak az adatokból: a postai szolgáltatások ára átlagosan 5,6, a helyi tömegközlekedésé 4,5, a szemétszállításé 3,5 százalékkal nőtt.

A januári adó- és áremelések ellenére is jelentősen csökkent viszont az infláció szintje, a tizenkét havi árindex decemberben még 5 százalékos volt, így 1,3 százalékpontot zuhant a mutató egyetlen hónap alatt.

Mindez azonban csak bázishatás - a 2012-es áfaemelés hatása most került ki az indexből. Magyarország tavaly év végén még vezette az Európai Unió inflációs listáját (a második Románia volt 4,6 százalékos mutatóval, míg az euróövezeti infláció 2,2 százalékos volt). A januári számok alapján még mindig az áremelkedésben élenjárók között lehetünk. 

Az elemzők 3,9 százalékos inflációs szintet vártak januárra. Eppich Győző az OTP Bank elemzője szerint a vártnál kedvezőbb adat mögött egyértelműen a vártnál lényegesen alacsonyabb hatósági áremelések álltak. Egyrészről a rezsicsökkentés hatásából jóval több jelent meg a januári statisztikában, mint arra számítottunk, másrészről azonban a hatóságilag szabályozzott árak széles körére jellemző volt a nagyon alacsony áremelkedés. A piaci ármeghatározású termékek és szolgáltatások inflációja  azonban a várakozással összhangban alakult – tette hozzá Eppich. Az alacsony év eleji hatósági áremelések kiegészülve az elmúlt hetekben bejelentett második körös rezsicsökkentéssel az infláció 2013 egészében akár jelentősebb mértékben is a 3,8% elemzői várakozás alatt maradhat.

Téli árak a piacon - áfacsökkentéssel szorítanák le az összegeket
Kurucz Árpád 2013.01.14. Digitális 2013. január 14. Krumpli a piacon. Burgonya. Zöldség. Élelmiszer. Fotó: Kurucz Árpád
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.