Áfacsökkentést követelnek a baromfisok

Ellehetetlenülés fenyegeti a hazai baromfi-ágazati szereplőket a drasztikus takarmánydrágulás miatt - állítja Orbán Viktor miniszterelnökhöz címzett, ma közzétett nyílt levelében a Baromfi Termék Tanács (BTT).

A szervezet szerint kormányzati intézkedések nélkül a baromfiszektor nem lesz képes megtartani termelését, és ez csaknem 60 ezer munkahelyet veszélyeztethet.

A Magyar Sertéstartók Szövetsége - a sertéspiaci válságra hivatkozva - a közelmúltban már megfogalmazott egy nyílt levelet a kormányfőnek.A BTT a hasonló jellegű mostani akciójával állami kamattámogatású takarmányvásárlási hiteleket sürget és az eddig elmaradt agrár-költségvetési pénzek kifizetését szorgalmazza. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) korábban ígéretet tett arra, hogy a kedvezményes hitelt és a támogatásokat is meghirdeti - írja a Világgazdaság.

A BTT szerint a friss baromfitermékek, a tojás és a sertéshúsok áfáját a mai 25 százalékról 10-re kellene csökkenteni, hogy a fogyasztókat veszélyeztető drasztikus élelmiszerár-emelést kezelni lehessen. Az adómérséklés - véli a szervezet - visszaszoríthatja az áfacsalásokat is, amelyek mértéke több 10 milliárd forintra becsülhető e két ágazatban. A gabonaszektorban hasonló nagyságú lehet a visszaélés. A szaktárca nemrég úgy nyilatkozott: elsőként a baromfi- és a sertéshúsok áfacsökkentését szeretnék elérni.

A VG információi szerint a mai piaci viszonyok elsősorban a csirketermelést vetik vissza. A brojlercsirke-kihelyezések 13 százalékkal csökkentek az év első hat hetében a takarmánydrágulás miatt. Bár a felvásárlási árak nőttek, a gabonaár-emelkedés hatására egyre több gazdálkodó dönt úgy, hogy szünetelteti vagy abbahagyja a csirkenevelést.

További visszaesés valószínűsíthető az árutojás-termelésben is, mert a gazdálkodók egy része nem tudja végrehajtani a jövő évtől esedékes kötelező ketreccserét. Öt-hat éve még 5-5,5 millió intenzíven tartott tojótyúk volt az országban, de tavalyra a számuk 3-3,3 millióra szűkült, az idén pedig 3 millió alatt lesz. Több uniós tagország is szorgalmazza, hogy Brüsszel a 2012-es határidőig enyhítsen a versenyhátrányt okozó állatjóléti feltételeken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.