Áfacsökkentés és speciális hitel kéne

A nemzetgazdasági tárca egy állami tulajdonú bankban működő szervezet felállítását tervezi, amely kifejezetten a szálláshely-szolgáltatóknak, vendéglátóknak nyújtana hiteleket, emellett a 27 százalékos áfa csökkentésének hatását is vizsgálják már.

A turisztikai ágazatban lépni kell, hiszen a rekordokat döntő vendégforgalmi adatok ellenére a szállodavállalatok 40 százaléka, a vendéglátó vállalkozások 70 százaléka veszteséges volt tavaly, vagyis a vendégforgalom jelentős növekedése nem járt együtt a vállalkozások jövedelmezőségének javulásával. Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára minderről a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt, hozzátéve: a tárcánál vizsgálják az áfacsökkentés lehetőségeit a turizmusban.

Az adócsökkentés lehetséges hatásairól  készülő részletes közgazdasági elemzés kapcsán a helyettes államtitkár leszögezte: „Látni kell azonban, hogy ezt a kérdést nem lehet a költségvetés teherbíró képességétől függetlenül kezelni. A bérjárulékok mérséklése viszont nem ágazatspecifikus feladat."

A jövőben a turisztikai fejlesztésekre költhető uniós támogatásokból a jövedelmezőséget befolyásoló energetikai korszerűsítést segítő beruházásoknak kell megvalósulniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.